Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz – Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben

Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat. Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek.
2023. február. 27.

Nemzetközi konferencián tartott előadást az alapvető jogok biztosa

Dr. Kozma Ákos részt vett és előadást tartott az „Interaction in the field of reliable protection of human rights and freedoms” című konferencián 2023. február 23-án Üzbegisztánban. Az üzbég ombudsman szervezésében, valamint az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az ENSZ szakosított szervei társszervezésében megvalósuló nemzetközi konferencia kiemelt témái között szerepelt a fogyatékosságügy, a gyermekvédelem és a nemzeti megelőző mechanizmusok szerepe.
2023. február. 23.

Folytatódik a Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon felújítása

2023-ban is folytatódik a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja. Dr. Kozma Ákos ombudsman 2023. február 21-én ismét ellátogatott a gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthonba, hogy a korszerűsítések következő üteméről tájékozódjon. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. összefogásában a befogadó gyermekotthon teljes körű belső felújítása valósulhat meg.
2023. február. 21.

Húszéves az OPCAT és tizenöt éves az SPT - ENSZ konferencia Genfben

A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének – az Optional Protocol to the Convention Against Torture (OPCAT) kihirdetésének 20. évfordulója, valamint a Kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzési albizottság - Subcommittee on Prevention of Torture (SPT) - megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendezett konferencián vett részt Genfben dr. Kozma Ákos 2023. február 9-én.
2023. február. 09.

Az ENSZ CEDAW bizottsági ülésén szólalt fel dr. Kozma Ákos

Az ENSZ Nőkkel Szembeni Hátrányos Megkülönböztetés Kiküszöbölésével Foglalkozó Bizottsága (CEDAW Bizottság) 84. ülésszakán szólalt fel az alapvető jogok biztosa 2023. február 6-án Genfben.
2023. február. 06.

Nemzetközi ombudsmani konferencián vett részt az alapvető jogok biztosa

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa részt vett és előadást tartott „Az emberi jogok jövője a 21. században” címmel rendezett nemzetközi konferencián 2023. január 12-én Törökországban.
2023. január. 12.