null Nemzetközi konferencián tartott előadást az alapvető jogok biztosa

Dr. Kozma Ákos részt vett és előadást tartott az „Interaction in the field of reliable protection of human rights and freedoms” című konferencián 2023. február 23-án Üzbegisztánban. Az üzbég ombudsman szervezésében, valamint az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az ENSZ szakosított szervei társszervezésében megvalósuló nemzetközi konferencia kiemelt témái között szerepelt a fogyatékosságügy, a gyermekvédelem és a nemzeti megelőző mechanizmusok szerepe.


 

Az ombudsman előadásában bemutatta a CRPD végrehajtását segítő, védő és ellenőrző független mechanizmus tevékenységét. Dr. Kozma Ákos beszédében kiemelte: „A mostanihoz hasonló nehéz időkben, gazdasági, szociális krízisek, humanitárius válság idején sem lehet megfeledkezni arról, hogy az államnak alapvető, tevőleges kötelezettségei vannak a fogyatékossággal élők jogainak biztosításában. A valódi esélyteremtés roppant erőfeszítések árán lassan elért apróbb sikerekből tevődik össze, vezet a „mindenkit megillető jog” biztosításához.”  


2023 januárjától az alapvető jogok biztosa látja el a fogyatékosságügyi független mechanizmus feladatait, eleget téve mindazon nemzetközi elvárásoknak és kötelezettségeknek, amelyeket a nemzetközi szervezetek a fogyatékosságügy nemzeti kezelése kapcsán az egyes országoktól elvárnak. E feladatkörében továbbra is látogatja a fogyatékossággal élőket ellátó intézményeket, ellenőrzi azok működését. 


A konferencia ideje alatt dr. Kozma Ákos kétoldalú megbeszélést folytatott Feruza Eshmatova üzbég ombudsman asszonnyal. A bilaterális megbeszélés keretében az ombudsmanok az intézményeik között fennálló kétoldalú munkakapcsolatokról, azok fejlesztéséről és megerősítéséről, valamint együttműködésük jövőbeni lehetőségeiről folytattak eszmecserét.
 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.