Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala internet szolgáltatása 2014. november 7. napjától a Szolgáltató hibájából akadozik
2014. november. 12.

Százból negyven megalapozott - az ombudsman a közérdekű bejelentések kezeléséről

A jogszabályoknak megfelelően működik és beváltotta a hozzá fűzött reményeket a közérdekű bejelentések kezelésének 2014. január 1-jén bevezetett új rendszere, amelynek működtetését a vonatkozó törvény - a közérdekű bejelentések megtételének támogatására, a bejelentők védelmére - az alapvető jogok biztosa feladatává tette. Ezzel a tevékenységével az ombudsman és hivatala hozzájárul a korrupció elleni küzdelemhez. Az elmúlt hónapok tapasztalata az is, hogy a bejelentésekből fény derül más jellegű problémákra is.
2014. november. 05.

Az ombudsman és helyettese a nemzetiségi önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének szabályozásáról

Ellentmondásos előírások miatt a nemzetiségi önkormányzati képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát kezdeményezte az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese, Székely László és Szalayné Sándor Erzsébet. Az igazságügyi miniszter, Trócsányi László válaszában támogatásáról biztosította a javaslatot.
2014. november. 03.

Az igazságügyi miniszter reagálása az igazságügyi szakértői tevékenység feltételrendszerével kapcsolatos ombudsmani jelentésre

Jogszabályi változtatások szándékáról, informatikai fejlesztésről, a szakértők létszámának növeléséről, a szakvélemények elkészítésének tervezett meggyorsításáról is tájékoztatta az ombudsmant az igazságügyi miniszter. Trócsányi László azokra a megállapításokra reagált, amelyeket Székely László alapjogi biztos ez év júliusában kiadott jelentésében tett közzé a szakvélemények határidejének túllépéséről, a szakértői bizonyítás, a szakértők kiválasztásának problémáiról.
2014. november. 03.

AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSA A "FEHÉR BOT HETEK" MEGNYITÓ RENDEZVÉNYÉN

Örömmel üdvözli a Vakok Állami Intézetének fejlesztését, átalakítását és bővítését Székely László. Az alapvető jogok biztosa a különösen rászorulók érdekében végzett munkájában, a fogyatékossággal élők jogainak érvényesülését törvényi kötelezettségként is segítve kíséri figyelemmel az Intézet tevékenységét, helyzetének változásait.
2014. október. 16.

Az alapvető jogok biztosának közleménye

Az alapvető jogok biztosa, Dr. Székely László belső vizsgálatot rendelt el azután, hogy Magyar Nemzet 2014. szeptember 19-i számában megjelent „A TASZ irányítja a hivatalt" című cikk.
2014. szeptember. 19.

Kevés a szakértő - az ombudsman egyes eljárások elhúzódásának hátteréről

Kevés a szakértő, szakmai protokollok hiányoznak, a szakértői névjegyzék nem ad elegendő információt a jogalkalmazók számára - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Az ombudsmannak több panaszos is sérelmezte, hogy elhúzódnak a rendőrségi és bírósági eljárások, mert késnek a szakértői vélemények. Székely László az igazságügyi miniszterhez fordult megoldásért.
2014. július. 31.

Bántalmazás gyanúja a rendőrőrsön - az ombudsman a legfőbb ügyészhez fordult

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett a legfőbb ügyésznél az alapvető jogok biztosa, miután a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettessel közösen kivizsgálta egy csaknem 70 éves, roma származású panaszos bejelentését. Az idős embernél rendőrök házkutatást tartottak, majd előállították. A panasz szerint a gyömrői rendőrőrsön bántalmazták is, ezt azonban sem ott, sem a felettes kapitányságon, sem a Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen nem vizsgálták ki megfelelően.
2014. július. 28.

Elhúzódó ideiglenesség - az ombudsman a gyermekvédelmi rendszer egy akut problémájáról

Az egész országban gond a veszélyeztetett gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezésének elhúzódása, a gyermekvédelmi törvényben előírt határidők jelentős túllépése. Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterének közbenjárását kérte a késedelmekhez vezető okok megszüntetésére.
2014. július. 23.

Az ombudsman egy közfoglalkoztatásból kiszorult panaszos ügyéről

Nem kezdte meg a közfoglalkoztatás keretében neki ajánlott munkát, törölték a szerződését. Ezért viszont nem vehetett részt a neki tetsző képzési programban sem – ami miatt panaszt tett az ombudsmannál. Székely László alapjogi biztos vizsgálatában visszásságot nem állapított meg, de egyértelműsítette, hogy a közfoglalkoztatási program a foglalkoztatottra nézve tartalmaz kötelezettségeket is.
2014. július. 08.