ESEMÉNYEK

A lenti események közül a 'Típus' mezőben "jnbh" címkével ellátott események relevánsak.

Vissza

Útjára indul az "Ombudsmani Esték" rendezvénysorozat

Kezdete:
2014.02.13.
Végződik:
2014.02.13.

 

Ombudsmani esték az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában

 

 

Törvényben meghatározott feladatai mellett az alapvető jogok biztosa fontosnak tartja az ombudsmani jogvédő munka sokrétű bemutatását, hivatalának emberjogi érzékenyítő, figyelemfelhívó, társadalmi tudatformáló, szemléletalakító szerepkörét. Ennek új kezdeményezéseként indítjuk útjára az „Ombudsmani Esték” előadássorozatot.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában (1051 Budapest, Nádor utca 22.) a Biztos munkatársai beszélnek a szakterületük sajátosságairól, elméleti és gyakorlati munkájukról. Az Ombudsmani Esték előadás-sorozatát minden hónapban egy alkalommal rendezzük meg, törekedve arra, hogy az ombudsmani jogvédelem minél több vetületét komplex módon mutassuk be.

Elsőként 2014. február 13-án 18.00 órára várjuk az érdeklődőket dr. Csink Lóránt egyetemi docens, osztályvezető előadására „Mi is az a demokrácia?” címmel.

Mi is az a demokrácia?

A demokrácia és a jogállam a jogi nyelv olyan fogalmai közé tartoznak, amelyekről mindenki úgy gondolja, sőt meggyőződése, hogy tudja mit jelent. Ezek köznapi szavakká váltak, szinte minden embernek van egy elképzelése arról, hogy mi demokratikus és mi nem az, mi jogállami és mi diktatórikus. A legtöbb ember a demokrácia fogalmát a belső igazságérzetével azonosítja, a jogtól pedig azt várja el, hogy az igazságot érvényesítse.

Mégis sok esetben előfordul, hogy a jog világában nem az igazságérzet, a demokratikusnak vélt elgondolás diadalmaskodik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a jogrendszert, illetve a jogászokat hibáztatni. Vajon az igazságérzet csal meg minket? Vagy a demokrácia nem az, aminek gondoljuk? Vagy a jogrendszerben van a hiba?

Az előadás a demokrácia történetéből és jelentéséből kiindulva kívánja e kérdéseket körüljárni, keresve a választ arra, hogy mire való a jog, és mi az, amire nem…

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, a rendezvényen való részvételi szándékát szíveskedjen elküldeni az ombudsmaniestek@ajbh.hu e-mail címre.

 

 

Típus:
esemény 2014
Dr. Bándi Gyula

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK
VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES
Responsive Image