ESEMÉNYEK

A lenti események közül a 'Típus' mezőben "jnbh" címkével ellátott események relevánsak.

Vissza

Ombudsmani Esték rendezvénysorozat 11. alkalom

Kezdete:
2016.12.07. 17:00
Végződik:
2016.12.07. 20:00

Tisztelt Érdeklődők!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket az Ombudsmani Esték előadássorozat tizenegyedik rendezvényére, amelyen dr. Székely László ombudsman úr felkérésére, dr. Pajcsics József, ny. r. dandártábornok tart előadást „Nagy Imre és mártírtársai sírhelyének felkutatása (1988-1989)” címmel.

 

Időpont: 2016. december 7. szerda 17.00

Helyszín: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (1051 Bp., Nádor u. 22.) Korczak terem

 

Nagy Imre és mártírtársai sírhelyének felkutatása (1988-1989)

dr. Pajcsics József előadása

A rendszerváltást közvetlenül megelőző időszak egyik kiemelkedő, a békés átmenetet elősegítő eseménye volt Nagy Imre és mártírtársai újratemetése. Ma már nehéz megítélni, hogy milyen reakciókat váltott volna ki a rendszerváltás előestéjén, ha a hatalom azzal áll a közvélemény elé, hogy nem tudja megmondani, hova temették Nagy Imre egykori miniszterelnököt és a perében kivégzett társait. 

Rév István történész egyenesen úgy vélekedik, hogy 1989. június 16-án az újratemetés, „a lezárt koporsóban fekvő halott vitte sírba a fennálló rendszert”. Véleménye alátámasztásaként Richard Cobb brit történész szavait idézi, aki a francia forradalom besúgóiról és titkosrendőreiről szóló könyvében az alábbiakat írja: „A temetések gyakran – sőt különösen a temetések – nem annyira a halott iránti tisztelet megnyilvánulásai, mintsem megfelelő alkalmak a zendülők terveinek végrehajtásához. Megesik, hogy a temetésen lévő legveszélyesebb figura a koporsóban fekszik”.

Mint az előadásból  ki fog derülni, nem sok híja volt, hogy a hatalom kénytelen legyen szembenézni azzal az eshetőséggel, hogy nem tudja megmondani a hozzátartozóknak és a közvéleménynek, hol nyugszanak a mártírok. 

 

Részvételi szándékát kérjük, jelezze 2016. december 5-ig az ombudsmaniestek@ajbh.hu e-mail címen.

 

Típus:
esemény 2016
Dr. Bándi Gyula

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK
VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES
Responsive Image