ESEMÉNYEK

A lenti események közül a 'Típus' mezőben "jnbh" címkével ellátott események relevánsak.

Vissza

A CPT delegációja az ombudsmannál

Kezdete:
2015.10.21. 10:00
Végződik:
2015.10.21. 11:00

Magyarország mai különleges menekültügyi helyzetével indokolta látogatását a kínzás és embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmód megelőzésének európai bizottsága (CPT) küldöttsége. A delegáció felméri az idegenrendészeti eljárásban, a menekültügyi őrizetben lévők, valamint a büntetőeljárás keretében fogva tartott külföldiek körülményeit.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában Székely László ombudsmannal és munkatársaival folytatott tájékozódó megbeszélésen a küldöttség tagjai egyebek között arról érdeklődtek, miként látja lehetőségeit a magyar ombudsman a migráció problémáinak kezelésében, hogyan érinti ezt a tevékenységet a Büntető Törvénykönyv szeptemberi módosításával összefüggő új törvényi szabályozás, és szó esett a szabadságuktól megfosztott emberek jogérvényesítésének helyzetéről, az ombudsmanhoz fordulásuk módjáról is. A mai találkozón alkalom volt a Magyarországon 2015. január 1. óta működő, ombudsmani feladatkörbe tartozó Nemzeti Megelőző Mechanizmus tevékenységének, fogvatartási helyeken tett látogatásainak és tapasztalatainak bemutatására is.

Az Európa Tanács 47 tagállama között Magyarország 1994-ben iktatta törvénybe a kínzás megelőzéséről szóló egyezményt. Annak végrehajtását a független szakértőkből álló testület a fogvatartási helyszíneken ellenőrzi, tapasztalatairól jelentést készít, valamint konzultációkat folytat a tagállamokkal az együttműködésről, javaslatai végrehajtásáról. 

Először 1994-ben, a mostani látogatást megelőzően pedig 2013-ban járt ilyen küldöttség Magyarországon és az eddig összesen hét alkalommal megtartott ellenőrzések mindegyike alkalmat adott a tájékozódó megbeszélésre az ombudsmannal. 

Típus:
esemény 2015
Dr. Bándi Gyula

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK
VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES
Responsive Image