ESEMÉNYEK

A lenti események közül a 'Típus' mezőben "jnbh" címkével ellátott események relevánsak.

Vissza

Munkalátogatás Veszprém megyében

Kezdete:
2017.11.21.
Végződik:
2017.11.22.

Az alapvető jogok biztosának és két helyettesének munkalátogatása Veszprém megyében

 

Hivatali munkája mellett évente hagyományosan két megyében tájékozódik sokrétű munkalátogatáson az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman, valamint Szalayné Sándor Erzsébet a nemzetiségek és Bándi Gyula a jövő nemzedékek biztoshelyettese 2017. november 21-22-én munkatársaival Veszprém megyében járt.  A megyelátogatásokat – ugyancsak a tradíciót követve – a biztos összeköti panaszfelvételi lehetőséggel, amikor a helyi polgárok személyesen adhatják elő a hatóságokkal, közszolgáltatókkal kapcsolatos kifogásaikat. A látogatást megelőzően és közben tapasztaltakból a biztos arra a következtetésre jutott, hogy Veszprém nem tartozik a sokat panaszkodó megyék közé.

 

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei a látogatás nyitányaként a megye jegyzőinek mutatták be feladatukat, hatáskörüket, a jogvédelmi és az igazgatási munka találkozásának felületeit. Kiemelték, hogy ezek a tevékenységek az egymástól elkülönült szakterületeken is polgárok érdekeinek szolgálatában állnak.

 

 

Székely László és szakjogász munkatársai a veszprémi  Csolnoky Ferenc Kórházban tájékozódtak a kórház Pszichiátriai Gondozójában folyó, szakmai körökben Veszprémi Modellnek nevezett közösségi pszichiátriai ellátási módszerről, és arról is, milyen körülmények között folyik ez munka. A kórház vezetőitől a biztos egyebek között azt az információt kapta, hogy pályázat útján nyertek fedezetet  a gondozóház  épületének felújítására, valamint a kórházban pszichiátriai aktív osztályának kialakítására. A fekvőbetegeket eddig Sümegen fogadták, a beruházással bővül, szegmentáltabbá válik a térség pszichiátriai ellátása. Ugyanakkor beszámoltak a Kórház nehézségeiről, az orvoshiányról is  a neurológián, a szülészet-nőgyógyászaton, a reumatológián, a sürgősségi orvostanon, valamint a baleseti sebészeten.  A kórház vezetői kiemelték a háziorvosi alapellátás és a járóbeteg szakellátás problémáit, azt, hogy az  ezeken a területeken tapasztalható hiányosságok kompenzálása  leköti a kórház jelentősebb kapacitásait .  A gyermekjogok érvényesülését kiemelten figyelemmel kísérő biztosnak beszámoltak arról is, hogy növekszik az elhanyagolás okán autisztikus tüneteket produkáló gyermekek száma, és arról, hogy lesújtóak a tapasztalatok  azokról a hatásokról, amelyek az elektronikus eszközök egyre korábbi életkorban történő használata miatt érik a fiatalokat.

 

A Veszprém Megyei munkalátogatásom során az alapvető jogok biztosa felkereste a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet is. Tájékoztatást kért az intézet parancsnokától a fogvatartottak és az állomány elhelyezési körülményeiről, problémáiról, helyzetéről. Körletet, sétáló udvart, orvosi rendelőt, zárkákat tekintett meg, és fogvatartottakkal és beszélt. Egyebek között azt állapította meg, hogy az Intézet  telítettsége a látogatás napján 107 %-os volt, ami még kezelhető fogvatartotti létszámot jelent. A biztos a fogvatartottak elhelyezéséről, a személyi állomány körülményeiről azt állapította meg, hogy az épület egészséges, európai színvonalú és infrastruktúrájú, ami nem mindig volt így. Az intézet 2003. május 24-ig Veszprém történelmi városközpontjában működött. Közismert elnevezése „Várbörtön” (vártömlöc) volt, amelyet egy 1997. évi ombudsmani helyszíni vizsgálat tapasztalatainak hatására zártak be és kezdtek hozzá a jelenleg működő intézet felépítéséhez. A hajdani börtönépület jelenleg a Veszprémi Törvényszék kezelésében van, dohos, kevés benne a levegő, nyirkos hideg járja át, igen hiányosak a higiéniai feltételek – ezt látva el lehetett képzelni, hogy a fogvatartottak korábban milyen emberetlen körülmények között töltötték büntetésüket.

 

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes Veszprém megyében ellátogatott a hazai német közösség által létrehozott és fenntartott Iglauer Parkba, amely turisztikai értéke mellett kiemelten fontos a német közösség kulturális élete szempontjából is. A városlődi intézményben megbeszéléseket folytatott a Veszprém megyei német nemzetiségi közösség választott tisztségviselőivel, oktatási és kulturális intézményeinek vezetőivel és a civil szervezetek képviselőivel is.

Ugyanezen a napon találkozott a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnökével és önkénteseivel a közösség bázisán, Nagyvázsonyban, ahol az Uruguaytól Vietnamig szinte a világ minden országából érkező  nemzetközi önkéntesek nap mint nap hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok életének és lehetőségeinek kibontakoztatásáért dolgoznak a zene, művészet, nyelvtanítás és folyamatos figyelő jelenlét segítségével. A nemzetközi önkéntes program keretében arra is lehetőség nyílik, hogy többek között roma fiatalok is eljussanak más országokba és földrészekre önkéntes tevékenységet folytatva.

 

 

A biztoshelyettes a veszprémi megyeházán egyeztetéseket folytatott a Veszprém Megyei Jogú Város nemzetiségi önkormányzatainak és a területi nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel. A beszélgetés során elsősorban a helyi és a települési nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködés eredményeiről és problémáiról, a feladatalapú támogatás kérdéseiről, a nemzetiségi nevelés-oktatásról és a közelgő országgyűlési választásokról esett szó. Programja utolsó állomásaként a biztoshelyettes a Pokoli Toronyként elhíresült, korábban munkásszállóként működő speciális szegregátumba látogatott el, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vertikális közösségi rehabilitációs projektjének eredményeiről és kihívásairól egyeztetett a program vezetőinél, majd bekapcsolódott egy zenés játszóházi programba, ahol a gyermekek a nagyvázsonyi nemzetközi önkéntesek segítségével zenélni és énekelni tanultak a házban működő Tanodában.

 

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója szakmai programja során a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságon egyeztetett a természetvédelem gyakorlati érvényesítésének kihívásairól illetve tapasztalatairól. A Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tevékenysége biztosítja, hogy a Balaton térsége és a Balaton-felvidék, az országosan kiemelkedő jelentőségű turisztikai célpont ökológiai szolgáltatásait megőrizhessük a jövő nemzedékek számára is. A szószóló ezért fontosnak tartaná, hogy a Nemzeti Park Igazgatóság központi költségvetési forrásait megfelelően, hosszú távra garantálják.

 

Tihanyban, az MTA Ökológiai Kutatóközpont részeként működő Balatoni Limnológiai Intézetben  a tó vízminőségével és ökológiájával kapcsolatos alapkutatások mellett Bándi Gyula tájékozódott a nemzet közös örökségét jelentő Balaton biológiai sokféleségét veszélyeztető inváziós fajok terjedéséről is. Az alapkutatások állami támogatását is igen fontosnak tartaná a szószóló. Bándi Gyula a munkalátogatáson a Veszprém Megyei Kormányhivatal képviselőivel a kolontári vörösiszap-tározó rekultivációjáról, a katasztrófát követő hatósági intézkedésekről is konzultált. A bányakapitányság vezetőjével, a MAL Zrt. munkatársaival valamint Kolontár polgármesterével ellátogatott a 2010 októberi gátszakadás helyszínére, megtekintette a tározókat és az áldozatok emlékművét is. A látogatás során kapott információk alapján a szószóló a vörösiszap tározók jelenlegi helyzetét megnyugtatónak találta.

 

 

Balatonfüreden a szószóló több település polgármesterével és civil szervezeti vezetőjével találkozott, akik tájékoztatták a Balaton-felvidék kultúrtájának az UNESCO Világörökségi helyszínné való nyilvánításáért tett lépésekről. A 33 településre kiterjedő terület jelenleg Világörökségi Várományosi státusszal bír.

A munkalátogatáson készült további fotók itt tekinthetők meg.

 

Típus:
esemény 2017
Dr. Bándi Gyula

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK
VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES
Responsive Image