Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek üzenete az emberi jogok napján

A határainktól nem messze zajló háború, az emberi szenvedés, a humanitárius válság, a megélhetési nehézségek, a fokozódó környezeti- és klímaválság mindennapjaink részévé váltak, felértékelik azt az emberi jogi ideát, amelynek része a béke, az egyenlőség, a mások iránti szolidaritás és az emberi méltóság tiszteletben tartása. Egyben azt is világosan megmutatják, hogy mindenkor van célja és értelme a saját és mások emberi jogaiért való küzdelemnek, a kiállásnak, a példamutatásnak és a bátor felelősségvállalásnak – emlékeztetett dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az emberi jogok világnapján.
2022. december. 10.

Az alapvető jogok biztosának üzenete a fogyatékossággal élő emberek világnapján

Nehéz időkben, gazdasági, szociális krízisek, humanitárius válságok idején sem lehet megfeledkezni arról, hogy az államnak alapvető, tevőleges kötelezettségei vannak a fogyatékossággal élők jogainak biztosításában. A jogvédelemben a visszalépés tilalma és az előrelépés megteremtése pedig nem egyszerűen „csak” a fogyatékossággal élő személyek jogos elvárása, hanem nyilvánvaló össztársadalmi érdek – emlékeztet az alapvető jogok biztosa. Dr. Kozma Ákos ombudsman szerint az államnak az érintettek érdemi bevonásával kell megoldást keresnie arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló források és lehetőségek hogyan használhatóak ki és fel a leghatékonyabban.
2022. december. 02.

Az alapvető jogok biztosának közleménye igazgatási szünet elrendeléséről

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a különleges jogállású szerveknél és a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek hivatalánál elrendelhető igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról szóló 460/2022. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján elrendelt igazgatási szünet 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig tart.
2022. november. 22.

Az alapvető jogok biztosának üzenete a gyermekek jogainak világnapján

„Egyszerre nehéz és fontos ünnepelni a gyermeki jogokat, amikor hozzánk közel háború zajlik, amelynek az áldozatai nemcsak az érintett gyermekek, hanem maga a gyermekkor” – emlékeztet a gyermekek jogainak világnapján dr. Kozma Ákos ombudsman. Az alapvető jogok biztosa szerint a világjárvány, az azt követő gazdasági problémák és a háborús helyzet, a folyamatos klímaválság egyenként is óriási kihívás az államok és a családok számára, de eközben nem szabad megfeledkezni arról, hogy gyermekeinknek megadjuk nemcsak a biztonságot, hanem az igazi gyermekkort.
2022. november. 20.

Az alapvető jogok biztosának üzenete az idősek világnapja alkalmából

Rendkívüli időkben, súlyos gazdasági és szociális válságok idején különösen fontos, hogy szem előtt tartsuk a társadalmi szolidaritást, a legkiszolgáltatottabb csoportok, így az idősek jogainak védelmét. A kinyújtott kéz, a segítség és a támogatás mellett az idősek méltóságának tiszteletben tartása, a megoldáskeresésbe való bevonásuk kulcskérdés ma is.
2022. október. 01.

Az alapvető jogok biztosának átfogó jelentése az online gyermekvédelmi rendszer működésének elemzése kapcsán

Az alapvető jogok biztosa a digitális gyermekvédelem rendszerét átfogóan áttekintő, AJB-686/2022. számú jelentésében megállapította: a gyermekek jogait, a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét tükröző szabályozás gyakorlati érvényre juttatása jelenleg akadályozott. Dr. Kozma Ákos ombudsman a helyzet javítására az érintetteknek egy ajánláscsomagot fogalmazott meg.
2022. szeptember. 28.

Magyarországra érkezett a Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására Magyarországra érkezett a Nemzetközi Ombudsmani Intézet – International Ombudsman Institute – elnöke. Többnapos látogatása során Chris Field az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek ügyében személyesen tájékozódik arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet a többi között a beregsurányi és a záhonyi ombudsmani információs pontokon nyújtott számukra az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az IOI elnöke – aki most először tesz hivatalos látogatást hazánkban – informálódik továbbá az AJBH területi irodáinak a működéséről, és egyeztetéseket folytat többek között az Alkotmánybíróság elnökével, valamint a rendőrség, az idegenrendészet és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.
2022. szeptember. 12.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a környezetvédelmi világnap alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a környezetvédelmi világnap alkalmából kiadott közleményében a közös cselekvés fontosságára hívja fel a figyelmet.
2022. június. 05.

Az alapvető jogok biztosa és helyettese közös közleménye a Föld napja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a földi élet minden formájának védelmére hívja fel a figyelmet a Föld napja alkalmából kiadott közös közleményében.
2022. április. 22.

Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek szószólójának közleménye a víz világnapja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a felszín alatti vizek megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet a víz nemzetközi napja alkalmából kiadott közös közleményében.
2022. március. 22.

Az alapvető jogok biztosa és helyettese közös közleménye az erdők nemzetközi napja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet az erdők nemzetközi napja alkalmából kiadott közös közleményében.
2022. március. 21.

Az alapvető jogok biztosának felhívása a gyermekek oktatáshoz való jogának a pedagógus sztrájk alatti érvényesülése érdekében

Fontosnak tartom, hogy a közéletben felmerülő, a társadalmat megosztó, érzékeny, politikától sem mentes kérdések vitájában, egyes alkotmányos jogok érvényesülése érdekében elvi szinten, segítő jelleggel kifejtsem álláspontomat az érintett alapvető jogok védelme, egymással való látszólagos ütközése összetett kérdésében.
2022. március. 01.