null Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére megújul a balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon

Újabb állomásához érkezett az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére indult gyermekotthon felújítási program.


 

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekben. Az ombudsmani ellenőrzés több esetben számos működési hiányosságot tárt fel, főként az intézményeknek helyt adó épületek állapotát illetően.

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére a 2021. évben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja dr. Tóth Tamás bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár segítő közreműködésével. Ennek keretében 2021-ben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága többek között a Szombathelyi Erdészeti Zrt. aktív részvételével két gyermekotthont újított fel teljeskörűen. A gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja 2022-ben és 2023-ban is folytatódott, további két gyermekotthon esett át teljes körű felújításon az AJBH, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága, az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága, a Mecsekerdő Zrt. és a VERGA Zrt. közreműködésével. 

2023. október 4-én a Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthonba látogatott az alapvető jogok biztosa Farsang Tamás, bv. dandártábornok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese, Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok, Nógrád vármegyei rendőrfőkapitány, valamint Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója kíséretében, ahol Dr. Kozma Ákos az ombudsmani gyermekotthon felújítási program újabb állomását jelentette be.  

 „Ezúton is köszönöm a közreműködésüket a programban részt vevő intézményeknek, vezetőiknek és munkatársaiknak, és remélem, hogy ez az előremutató együttműködés még nagyon sokáig fennmaradhat, és további jó célokért is képesek leszünk együtt tenni!”- hangsúlyozta projektnyitó beszédében Dr. Kozma Ákos ombudsman.

A Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon felújítására a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság javaslatára, valamint egy 2023 szeptemberében végzett helyszíni vizsgálat alapján a közelmúltban kiadott ombudsmani jelentésben tett megállapítások nyomán kerül sor.
 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.