A fogyatékossággal élőket segítő kutyák alkalmazásának körülményeiről - az államtitkárság válasza az ombudsman utóvizsgálatára

Egyetért a szociális ügyekért felelős államtitkárság az alapvető jogok biztosának megállapításaival, azokat intézkedéseiben figyelembe is veszi. Erről kapott tájékoztatást Székely László ombudsman, aki előrelépést tapasztalt a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák alkalmazását érintő szabályozásban, azonban a gyakorlat ellentmondásaira is felhívta a figyelmet.
2014. június. 30.

Az ombudsman és helyettese a nemzetiségi jog érvényesüléséről az intézmények névváltoztatásában

Nem volt biztosított az egyetértési jog gyakorlása, helyette véleményezési eljárásokat folytattak le, sőt, egyes esetekben már a nemzetiségi vélemények kikérése előtt megszületett a névváltoztatás döntése. Nincs egyértelműen szabályozva a nemzetiségi intézmények névhasználata. Az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes közös jelentésben összegezte a nemzetiségi köznevelési intézmények névváltoztatási eljárásának vizsgálati megállapításait.
2014. június. 16.

Az ombudsman a mozgóurnás választás gyakorlatának problémáiról

A mozgóurnás szavazás szabályai sem a korábbi, sem a legutóbbi országgyűlési képviselő választások során nem érvényesültek megfelelően – állapította meg az alapvető jogok biztosa. A 2014. évi országgyűlési képviselőválasztás eredménye jogerős, azzal szemben jogorvoslatnak nincs helye. A mozgóurnás szavazás körülményeit kifogásoló panaszosok száma az érintett körzetekben amúgy sem befolyásolta volna a választás végeredményét. Ez azonban nem zárja ki, hogy az alapjogi biztos megvizsgálja, hogy a jogi szabályozás biztosítja-e a mozgásukban korlátozott választópolgárok választójoga gyakorlásának feltételeit.
2014. június. 13.

A pénzbírság nem minden - az ombudsman a hatósági határozatok érvényesítésének eszközeiről

Háromszor is megbírságolták, a presszó tulajdonosa mégsem tartotta be az éjszakai nyitva tartást korlátozó határozatokat. Az alapvető jogok biztosa egy panaszbeadvány vizsgálatában megállapította, hogy a település jegyzője megelégedett a pénzbüntetésekkel, nem alkalmazta a rendelkezésére álló, valóban hatékony szankciókat.
2014. június. 05.

A pénzbírság nem minden - az ombudsman a hatósági határozatok érvényesítésének eszközeiről

Háromszor is megbírságolták, a presszó tulajdonosa mégsem tartotta be az éjszakai nyitva tartást korlátozó határozatokat. Az alapvető jogok biztosa egy panaszbeadvány vizsgálatában megállapította, hogy a település jegyzője megelégedett a pénzbüntetésekkel, nem alkalmazta a rendelkezésére álló, valóban hatékony szankciókat.
2014. június. 05.

Az alapvető jogok biztosának közleménye a Homofóbia Ellenes Világnapon

A mai napon a világ számos országában megemlékezünk arról, hogy éppen 24 éve, 1990. május 17-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, levéve ezzel a betegség stigmáját a szexuális kisebbségekről.
2014. május. 17.

Életveszélyes ingatlanok, nincstelen tulajdonosok, eszköztelen önkormányzatok - az ombudsman állami fellépést sürget

Nem volt pénze az életveszélyessé vált háza kötelező helyreállítására – ezért akár félmillióra rúgó behajtható bírsággal fenyegették meg a nagycsaládos panaszost. Az alapvető jogok biztosa a belügyminiszternél kezdeményezte, hogy különítsenek el forrásokat, dolgozzák ki ezek felhasználásának szabályait azokra az esetekre, amikor a hatóság kötelezi a tulajdonost a lakás, épület helyreállítására, ám arra a bent lakónak szociális, vagy más okból nincs pénze és a munkálatokat az önkormányzat kénytelen elvégeztetni.
2014. május. 16.

Jogszabályi problémák a hulladékrendeletben - az ombudsman módosítást javasol

Ellentétesek a jogszabályokkal, nem felelnek meg a polgári törvénykönyv szerződésekre vonatkozó általános rendelkezéseinek, egyoldalú és aránytalan tehertételt jelentenek azok a feltételek, amelyeket a békéscsabai önkormányzat rendelete előír a 120 literesnél kisebb hulladékgyűjtő edényt igénylő társasházi lakóknak. Székely László ombudsman a rendelet módosítását javasolta.
2014. május. 16.

A Kúriához fordul az ombudsman a hajléktalanokat érintő fővárosi "zónarendelet" kapcsán

Az alapvető jogok biztosa szerint a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberi rendeletében – a kerületek javaslatára – indokolatlanul széles körben jelölte ki azokat a budapesti közterületeket, ahol jogszerűtlennek minősül az életvitelszerű tartózkodás. Székely László ombudsman ezért a Kúriánál kezdeményezte a szabálysértési törvény felhatalmazási feltételeire tekintet nélkül megalkotott "zónarendelet" mellékletének felülvizsgálatát.
2014. április. 25.

Autóversenyek a Nyugat Mecsek Tájvédelmi Körzet területén könyezetvédelmi jogi problémákkal

A jogszabály szerint évente kettőre lehetne, mégis négy autós hegyi verseny megrendezésére adott ki engedélyt a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség. Rendszeresen jogerős környezetvédelmi engedély nélkül rendezik a versenyeket. A jogalkotó mindmáig adós a természetre veszélyes tevékenységek esetén biztosíték adását előíró jogszabállyal. Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese vizsgálta a mecseki védett és fokozottan védett természeti területeken megrendezett, részben lakott területet is érintő rali körülményeit.
2014. április. 23.

Javuló közhangulat, de ellátási hiányok. Az ombudsman vizsgálata a vámosszabadi menekülttáborban

A kezdeti tiltakozás, a bizalmatlanság, a közbiztonság romlásától való félelem jelentősen csökkent azóta, hogy 2013 második felében Vámosszabadiban létrejött a menedékkérő külföldiek menekülttábora. Székely László ombudsman helyszíni vizsgálata megállapította, hogy a befogadó állomást jogszerűen hozták létre, de problémát jelent a védőnői ellátás hiánya és az életkorhoz kötött védőoltások elmaradása.
2014. április. 18.