Sérülhetnek a jogosultak jogai a mozgáskorlátozott igazolvánnyal történő parkoláskor - állapította meg az ombudsman

Ne lehessen megbüntetni a mozgáskorlátozottat ezért, mert elfelejti kitenni, vagy rosszul teszi ki a mozgássérült igazolványát a szélvédő mögé, de utólag bemutatja - kezdeményezi az alapjogi biztos. Szabó Máté szerint a jogbiztonságot sérti, hogy a parkolási társaságok jogszabályi felhatalmazás nélkül korlátozzák az utólagos bemutatás lehetőségét.
2013. augusztus. 01.

Az ombudsman a nemzetiségek nyelvhasználatának problémáiról

Az ombudsman a nemzetiségek nyelvhasználatának problémáiról A nemzetiséghez tartozók a szükséges feltételek hiányában nem tudnak élni a számukra biztosított nyelvi jogokkal – állapította meg az alapvető jogok biztosa.
2013. július. 31.

Levegőszennyezés, zajszennyezés - az ombudsman egy környezetvédelmi hatóság mulasztásáról és a hatóság munkájának alapkövetelményeiről

Levegőszennyezés, zajszennyezés – az ombudsman egy környezetvédelmi hatóság mulasztásáról és a hatóság munkájának alapkövetelményeiről Nem felelt meg az eljárás környezetvédelmi törvényben foglalt elővigyázatosság és megelőzés követelményének, az egészséges környezethez való jog sérelme miatt bepanaszolták az ombudsmannál egy vidéki nagyváros környezetvédelmi hatóságát. Szabó Máté a határértékeken belüli, a lakosság számára mégis elviselhetetlen szennyezések problémáját is felvetette.
2013. július. 29.

Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa az új Polgári Törvénykönyv közéleti szereplők bírálhatóságát szűkítő feltétele miatt

Az alapvető jogok biztosa szerint a sajtó- és a szólásszabadság szempontjából aggályos, hogy a 2014. március 15-étől hatályos új Ptk. a közéleti szereplők bírálatának feltételként írja elő a „méltányolható közérdek" fennállását. Ennek a törvénybe való beemelése bizonytalan jogi helyzetet, aránytalan korlátozást eredményezhet, ezért az ombudsman indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz.
2013. július. 28.

Pszichológiai segítség, érzelmi támogatás, pártfogó ügyvéd nélkül - az ombudsman a bűncselekmények sértettjeinek helyzetéről

Nem jut el a bűncselekmények valamennyi elszenvedőjéhez az az információ, hogy élhetnének az állami támogatás rendszerének lehetőségével. Kevés a szakember, nincs mód pszichológusok alkalmazására, nem elég hatékony a rendszer irányítása. Az ombudsman jelentése a bűncselekmények áldozatának helyzetéről.
2013. július. 25.

Az ombudsman a fogvatartott nők és kisgyermekük elhelyezéséért a bv. intézetekben

A korai anya-gyermek kapcsolat, a szoptatás alapvető jelentőségű mind a gyermek, mind az édesanya számára. Mindkettőjük érdeke az, hogy minél hosszabb ideig együtt maradhassanak. Ennek megfontolásával fordult Szabó Máté ombudsman a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez azt javasolva, hogy a gyermeket egyéves koráig a büntetés-végrehajtási intézetben az édesanyjával együtt helyezzék el akkor is, ha a gyermek a fogvatartás megkezdése előtt született.
2013. július. 25.

Az ombudsman a széleskörű állampolgári és politikai érdeklődés hatására vizsgálja a földtörvényt

Érkeznek a beadványok Szabó Máté hivatalához a földtörvénnyel kapcsolatban, melyek feldolgozása még folyamatban van.
2013. július. 24.

Az ombudsman az iskolások gyógytestnevelésének problémáiról

A mozgásszegény életmód, vagy például a gerincet túlterhelő súlyos iskolatáska is veszélyeztetheti a gyermekek egészséges fejlődését. A gyermekek egészséges környezethez való jogát vizsgáló gyermekjogi projekt keretében Szabó Máté ombudsman azt is áttekintette, milyen lehetőségekkel számolhat az az iskolás, akinek gyógytestnevelést ír elő az iskolaorvos, a szakorvos.
2013. július. 22.

Az ombudsman a Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola megszüntetésének körülményeiről

A garanciális szabályok mellőzésével döntött a Pest megyei önkormányzat, amikor a szakértői vélemény kikérése nélkül szüntette meg a kistarcsai Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolát – állapította meg Szabó Máté ombudsman, és a jogszabályi eszközök következetes alkalmazására hívta fel az illetékeseket.
2013. július. 22.

A miskolci szmogrendelet megsemmisítéséről döntött a Kúria az ombudsman indítványa alapján

Az alapvető jogok biztosa új hatáskörében idén első alkalommal fordult a Kúriához. Az indítvány szerint Miskolc szmogrendeletének egyes rendelkezései jogszabályba ütköznek, így egy szmogriadó esetén veszélyeztetik az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot. A Kúria Önkormányzati Tanácsa határozatában a teljes önkormányzati rendelet jogellenességét állapította meg és 2013. október 30-i hatállyal megsemmisítette azt. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Kúria eljárása során nem vitatta az indítványban foglaltakat és vállalta, hogy legkésőbb szeptember 30-ig új rendeletet alkot.
2013. július. 18.

Rendszerhibák a felsőoktatási felvételi eljárás átalakításában - az ombudsman jelentése

A felsőoktatási intézménybe való jelentkezés alapvető, sokszor életre szóló döntés, amely mind a fiatalok, mind a szülők számára felelősséget jelent és anyagi következményekkel jár. Különösen fontos tehát a felvételi eljárás során a tervezhetőség, a kiszámíthatóság biztosítása. Az alapvető jogok biztosa jelentésében visszásságokat tárt fel mind a felvételi eljárással kapcsolatos kormányzati döntéshozatal szabályozásában, mind a szakminisztérium eljárásában, különösen az eljárási határidők ismételt túllépésében.
2013. július. 17.

Csak a határidők törölhetők el, az akadálymentesítés kötelezettsége nem - az ombudsman a fogyatékosok jogairól szóló törvény módosítása kapcsán

Az alapvető jogok biztosa a Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA) elnökének beadványára válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy biztosítani kell a fogyatékossággal élő emberek hozzáférését a közszolgáltatásokhoz. Szabó Máté szerint az akadálymentesítés lejárt határidőit eltörlő törvénymódosítás nem eredményezi azt, hogy 2014. január 1-je után ne lehetne eljárást indítani a közszolgáltatáshoz való hozzáférés megteremtésének elmulasztása miatt.
2013. július. 16.