Vissza

Ombudsmani Esték ötödik előadása

Kezdete:
2014.11.13. 17:00
Végződik:
2014.11.13. 20:00
 
   

 

Tisztelt Érdeklődők!

Szeretnénk meghívni Önöket 2014. november 13-án 17.00 órára az Ombudsmani Esték előadássorozat ötödik rendezvényére, amelyen munkatársunk dr. Fórika László főosztályvezető tart előadást „A nemzetiségi oktatásról és a cigányság integrációjáról - Nemzetiségi létkérdések” címmel.

Helyszín: 1051 Budapest, Nádor u. 22., Korczak-terem

 

Nemzetiségi létkérdések az ombudsman szemszögéből

Magyarországon a törvény 13 nemzetiséget ismer el, s ruház fel azonos pluszjogokkal. A nemzetiségi jog azonos jogállást biztosít minden egyes nemzetiségnek létszámtól és a magyar társadalomban elfoglalt helyzetétől függetlenül. A szabályozás a sajátos kultúrához kapcsolódóan védi a közösségi és az egyéni nemzetiségi identitást.

Ez kinek, mire jó és mire elég? A kulturális autonómia képes-e lassítani, esetleg megállítani és visszafordítani a hazai nemzetiségeket általánosan érintő nagyon erős asszimilációs folyamatokat?  Mi a nemzetiségi köznevelés feladata, a funkció mellett milyen súlyt kap a diszfunkció? És mit ad a nemzetiségi jog a cigányságnak, amelynek (a nyelv - és kultúravesztés mellett) súlyos szociális és integrációs nehézségekkel is szembe kell néznie? Az is lehetséges, hogy a jog a jogosult ellen fordul? 

 

Részvételi szándéka esetén szíves visszajelzését kérjük az ombudsmaniestek@ajbh.hu e-mail címen.

 

 

Típus:
esemény 2014