Vissza

A Visegrádi Együttműködés ombudsmanjainak megbeszélése - 2015. október 1-2.

Kezdete:
2015.10.01.
Végződik:
2015.10.02.

A V4-ek országai közös történelmének szimbolikus helyszínén, Visegrádon rendezett találkozón Székely László magyar ombudsman, Jana Dubovcová szlovák, Anna Šabatová cseh biztos és Stanisław Trociuk lengyel biztoshelyettes a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok ombudsmani jogvédelmének tapasztalatait osztotta meg egymással. A biztosok és munkatársaik beszéltek a jövő nemzedékek és a nemzetiségek jogainak érvényesüléséről, valamint a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok, a fogva tartottak, általában a kiemelten védendő társadalmi csoportok helyzetéről, a jogvédelem módszereiről.

Bár a migrációs probléma különböző intenzitással érinti a  V4-ek országait, a tanácskozáson  kiemelten volt szó a legutóbbi hónapok fejleményeinek kezeléséről, arról, hogy a törvényi keretekben megszabott hatáskörük milyen eszközeivel segíthetik az ombudsmanok a menekültek és  migránsok emberi jogainak tiszteletben tartását, emberi méltóságuk megőrzését. Erről és a migrációtól súlyosan még nem érintett országok számára is fontos tanulságokról, emberi jogi követelményekről a négyek közös nyilatkozatot fogadtak el és hoztak nyilvánosságra. A nyilatkozat lényeges üzenete, hogy „a menekültkérdés közép- és hosszú távú kezelésével kapcsolatos vita jogos és fontos, de a megoldásokat kereső erőfeszítések közepette is az embert kell látni a menekültben, akit emberi méltósága a helyzetétől függetlenül, elvonhatatlanul megillet”.

Az ombudsmanok rendszeres megbeszélései abba a rendszerbe illeszkednek, amelyet  Visegrádi Együttműködés néven 1991-ben kezdeményezett Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia. A Cseh Köztársaság és Szlovákia létrejöttével 1993-ba bővült ki az együttműködés szervezete.  A V4-ek ombudsmanjai 2004 óta évente találkoznak és vitatják meg a jogvédelem időszerű állapotát, feladatait.

A négy ombudsman People first című közös nyilatkozata: https://intra.ajbh.hu/documents/10180/2464599/PEOPLE+FIRST+magyar.pdf

Típus:
esemény 2015