Vissza

A "JOGos kérdések" gyermekrajz pályázat díjátadója

Kezdete:
2015.06.09. 11:00
Végződik:
2015.06.09. 15:00

 

A „JOGos kérdések” gyermekrajz pályázat díjátadója az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában

 

Székely László ombudsman volt a fővédnöke a Liget Műhely Alapítvány Szitakötő című folyóiratban meghirdetett „JOGos kérdések” gyermekrajz pályázatának, amelynek ünnepélyes díjátadójára és a pályamunkákból összeállított kiállítás megnyitójára 2015. június 9-én került sor az Alapvető Jogok Hivatalának Dísztermében. A 2015 februárjában kiírt pályázat központi témája az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében rögzített egyes gyermeki jogok voltak, ahogyan azt a gyerekek látják. A pályázók az Egyezménynek az ombudsman gyermekjogi honlapján (http://gyermekjogok.ajbh.hu/) elérhetővé tett, gyermekeknek szóló változata alapján választhattak egy vagy több különösen fontos, őket személyesen is érintő jogot. Ehhez a kiválasztott joghoz kapcsolódóan kellett igaz vagy kitalált történetet, rajzot, fotót vagy bármilyen más alkotást készíteni és azt beküldeni.

A Liget Műhely Alapítvány zsűrije öt kiemelkedő színvonalú és mondanivalójú pályamunkát választott ki a pályázatra beküldött negyven rajzból. A díjazottak:

•         Csere Gréta, a szlovákiai Kürti Alapiskola 8. osztályos tanulója;

         Dózsa Regina és Kéki Jázmin, a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola 5. d osztályos tanulói közös pályázatukkal;

         Takaró Milán, a Kecskeméti Református Általános Iskola 7. c osztályos tanulója;

         Török Anna, a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4. b osztályos tanulója;

         a tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskola 2. a osztálya közös pályázatukkal.

Székely László ombudsman köszöntőjében – a Liget Műhely Alapítvány munkáját külön is köszönve – felhívta a figyelmet a gyerekjogok terén a jogtudatosság, jogismeret-terjesztés, a játékos tanulás, a kreativitás fontosságára. Kiemelte azt a sokszínűséget, amely a gyerekek alkotásaiban és az egyes kiválasztott alapjogi témákban – az egyenlő bánásmódtól a lelkiismereti szabadságig – megmutatkozott. A biztos utalt arra, hogy a demokratikus vita, a tolerancia, a szolidaritás, az egyenlőség és a szabadság olyan értékek, amelyek élményszerű megélését nem lehet elég korán kezdeni. A közös munkában, a közös gondolkodásban és a közös játékban pedig az ombudsman számít a szakmai műhelyekre, a szülőkre, az iskolákra, a tanárokra és elsősorban a gyerekekre, a díjátadóval pedig hagyományt szeretne teremteni.

Horgas Judit, a Liget Műhely Alapítvány programvezetője, a pályázat szervezője elmondta, hogy a Szitakötő Varázsjogar oktatási programjával igyekeznek minél több iskolát, gyereket, tanárt, illetve szülőt elérni és megszólítani. Nagyon örültek annak, hogy az ország szinte egész területéről, sőt a határon kívülről is érkeztek ötletes alkotások, ennek kapcsán pedig külön is megköszönte a gyerekeket segítő pedagógusok munkáját.

 

Típus:
esemény 2015