Vissza

A környezet védelméről szóló törvény 20 éve

Kezdete:
2015.06.04. 9:00
Végződik:
2015.06.04. 14:00

Műhelybeszélgetés a környezetvédelmi törvényről elfogadásának huszadik évfordulóján

Az Országgyűlés 1995. május 30-án fogadta el a környezetvédelem általános szabályairól szóló törvényt, amit június 22-én mint az 1995. évi LIII. törvényt hirdettek ki. A törvény elfogadásának a magyar környezetjog fejlődésében, a korszerű követelmények és az azt megvalósító intézményrendszer kialakításában kiemelkedő jelentősége van.

E jeles esemény alkalmából a jövő nemzedékek szószólója „A környezet védelméről szóló törvény 20 éve” címmel műhelybeszélgetést szervezett június 4-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. A beszélgetésen a törvény előkészítésében, kidolgozásában, elfogadtatásában résztvevők felelevenítették az elfogadáshoz vezető folyamatot, majd különböző nézőpontokból – az Alkotmánybíróság, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, a Földművelésügyi Minisztérium, az önkormányzatok képviselői, egyetemi kutatók, hatósági szakemberek, környezetvédelmi szakértők, civil szervezetek és a szószóló munkatársai hozzászólásainak alapján – a résztvevők megvitatták, hogy a törvény miként váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és milyen változtatásokra lenne szükség, hogy céljának ‒ az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet egészének, valamint elemeinek és folyamatainak magas szintű, összehangolt védelme, a fenntartható fejlődés biztosítása, az egészséges környezethez való alkotmányos jogok érvényesítése – jobban megfeleljen, azokat megvalósítsa, valamint az Alaptörvény P) cikkében megfogalmazottak szerint a nemzet közös örökségének védelmét, fenntartását és a jövő nemzedékek számára való megőrzését elősegítse.     

A jövő nemzedékek szószólója további munkájában támaszkodni fog a műhelybeszélgetésen megfogalmazott tanulságokra, következtetésekre, javaslatokra annak megítéléséhez, hogy az Alaptörvényben foglalt környezeti célok eléréséhez és alapjogok biztosításához szükséges-e a környezetvédelmi törvény módosításának kezdeményezése.

A rendezvényről kiadott sajtóközlemény, a program, a fotógaléria és az írott anyagok az alábbi címszavakra kattintva tekinthetők meg.

Sajtóközlemény

Program

Megnyitó

Fotógaléria

Hozzászólók írott anyagai:

Bándi Gyula

Dobi Bálint

Fodor László

Fülöp Sándor

Kiszel Vilmos                    (ppt-s eredeti változat letöltése)

Mészáros Péter

Pump Judit

Reiniger Róbert

Szabó Attila

Zay Andrea

 

 

Típus:
esemény 2015