Vissza

Justitia Regnorum Fundamentum díjátadó az ombudsman hivatalában

Kezdete:
2015.06.30. 11:00
Végződik:
2015.06.30. 13:30

Justitia Regnorum Fundamentum díjátadó az ombudsman hivatalában

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság volt elnöke, Gerner Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem német Nyelvészeti Tanszékének vezetője, valamint Gyulai Iván ökológus, intézetigazgató,az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke kapta az idei Justitia Regnorum Fundamentum díjat. A díjazottak személyéről a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó, és a jövő nemzedékek érdekeit védő helyettese javaslatának ismeretében az alapvető jogok biztosa  dönt.

 A 2007-ben alapított Justitia Regnorum Fundamentum díjat az alapjogok védelmében kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként adják át minden évben, az ombudsmani intézmény megalakulásának évfordulóján. Paczolay Péter gazdag tudományos, oktatói és közéleti munkásságáért, Gerner Zsuzsanna a magyarországi német közösség érdekében és a német nemzetiségi nyelvi jogok védelmében kifejtett kiemelkedő több évtizedes szakmai tevékenységéért, Gyulai Iván a környezet- és természetvédelem, a fenntartható fejlődés érdekében végzett elméleti és gyakorlati munkájáért kapta az ombudsman díját.

A köszöntő beszédekben a díjazottak méltatása mellett elhangzott az is, hogy a Justitia Regnorum Fundamentum díj átadásakor az elismerés helyett vagy mellett a köszönet szót kellene használni mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket a most és a korábbi években kitüntetettek az alapjogok érvényesítése érdekében tettek. 

 

Típus:
esemény 2015