null Az alapvető jogok biztosa a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kéri a járványhelyzet időszakára

Az alapvető jogok biztosa jogalkotást javasol annak érdekében, hogy a járvány időszakában továbbra is hatályban maradjon az ingatlanok végrehajtását felfüggesztő kilakoltatási moratórium. 

Pandémiás helyzetben számos magánszemély és család fokozottan nehéz helyzetbe kerül, amely munkájukat, megélhetésüket, így lakhatásuk biztonságát is veszélyeztetheti. A járványhelyzet káros gazdasági hatásainak mérséklése a társadalom széles rétegeit érintő gyors és határozott szociális intézkedéseket igényel. 

E körben kiemelt figyelmet szükséges fordítani azoknak – köztük gyermekes családoknak – a helyzetére, akik – jogalkotói intézkedés hiányában – az elkövetkező hetekben a folyamatban lévő végrehajtás miatt elveszítenék a lakhatásukat. 

A végrehajtás általános szabályai szerint a téli kilakoltatási moratórium 2021. április 30-ig tart, ennek időtartamát a jogalkotó a járvány miatt elrendelt szigorított védekezéshez kapcsolódóan 2021. május 4-ig meghosszabbította. 

A kilakoltatási moratórium fenntartása a járványveszély időszakában nemcsak a végrehajtás alá vont adósok és közvetlen lakókörnyezetük védelmét szolgálja, hanem össztársadalmi érdek is. 

A fentiekre tekintettel az alapvető jogok biztosa az ingatlan-végrehajtások – járvány időszakában való – felfüggesztésére vonatkozó javaslatát a belügyminiszternek és az igazságügyi miniszternek küldte meg.