null Az alapvető jogok biztosának üzenete az idősek világnapja alkalmából

Rendkívüli időkben, súlyos gazdasági és szociális válságok idején különösen fontos, hogy szem előtt tartsuk a társadalmi szolidaritást, a legkiszolgáltatottabb csoportok, így az idősek jogainak védelmét. A kinyújtott kéz, a segítség és a támogatás mellett az idősek méltóságának tiszteletben tartása, a megoldáskeresésbe való bevonásuk kulcskérdés ma is. 

Továbbra sem feledkezhetünk meg arról, hogy egyetlen társadalom sem képes egészséges fejlődésre az egyre jelentősebb számú időskorú generációja nélkül – emlékeztet idén is az idősek világnapja alkalmából dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Több mint 30 éve, 1991-ben fogadta el az ENSZ Közgyűlése az időskorúakra vonatkozó irányelveit. Ezek között kiemelten szerepelt a függetlenség, részvétel, az életfeltételek és a szociálpolitika szempontjából kulcsfontosságú gondozás, önmegvalósítás és méltóság. Ezért nyilvánította az ENSZ Közgyűlése 1990. december 14-én minden év október 1-jét az idős emberek világnapjává. Ekkor a méltóságteljes és aktív időskor fontosságára, az idős emberek a közösségben és a családokban betöltött szerepére, illetve a gazdaságba történő visszaintegrálásának kérdésére lehet felhívni a figyelmet. 

A sérülékeny társadalmi csoportok jogainak védelmére kapott külön törvényi felhatalmazása alapján az ombudsman az idős emberek ügyeit, problémáit, kérdéseit kiemelten kezeli függetlenül attól, hogy azokban milyen területet érintenek, egészségügyi, szociális vagy más hatósági, közszolgáltatói tevékenységet panaszolnak, illetve kérnek segítséget. A közvetlen jogvédelmen túl ugyanakkor minden évben szükséges arra felhívni a figyelmet, hogy nem mások, az állam, az általában vett társadalom absztrakt ügye, hanem mindannyiunk közös konkrét felelőssége a méltó, aktív, önálló és egészséges időskor megteremtése.