null Magyarországra érkezett a Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására Magyarországra érkezett a Nemzetközi Ombudsmani Intézet – International Ombudsman Institute – elnöke. Többnapos látogatása során Chris Field az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek ügyében személyesen tájékozódik arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet a többi között a beregsurányi és a záhonyi ombudsmani információs pontokon nyújtott számukra az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az IOI elnöke – aki most először tesz hivatalos látogatást hazánkban – informálódik továbbá az AJBH területi irodáinak a működéséről, és egyeztetéseket folytat többek között az Alkotmánybíróság elnökével, valamint a rendőrség, az idegenrendészet és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

Chris Field, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke, Nyugat-Ausztrália ombudsmanja és dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a mai napon az AJBH Debreceni Területi Irodájába, majd a magyar–román határszakaszhoz látogatott el.

Dr. Kozma Ákos tájékoztatást adott az IOI elnöke számára az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülő emberek fogadásának körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Debreceni Területi Irodájának működéséről, továbbá az ukrajnai menekültek közvetlen jogi és humanitárius támogatása érdekében létesített határ menti ombudsmani információs pontok munkájáról és eddigi tapasztalatairól.

Az alapvető jogok biztosa kiemelte: „Az IOI elnöke most először tesz hivatalos látogatást Magyarországon. Az Ukrajnából menekülő emberek helyzetéről való személyes tájékozódás mellett a többi között a Hivatalunk intézkedéseit övező nagyfokú nemzetközi szakmai érdeklődés nyomán érkezett hazánkba. Állandó regionális irodáink és ideiglenes információs pontjaink megnyitása ugyanis újdonságnak számít a nemzetközi ombudsmani gyakorlatban. Több külföldi kollégám is jelezte, hogy fontolóra vették e jó gyakorlat átvételét, tehát a területi irodáink hálózatához hasonló rendszer kiépítését, hiszen ennek köszönhetően a vidéken élő állampolgárok a lakóhelyükhöz közeli helyszíneken is kezdeményezhetik személyesen az ombudsmani eljárást.”

„A Nemzetközi Ombudsmani Intézet és a magam nevében is elismerésemet fejezem ki dr. Kozma Ákos ombudsman kollégám részére, hiszen olyan egyedülálló regionális ombudsmani irodahálózatot épített ki Magyarországon, amely mindannyiunk számára példaként szolgálhat. Elismerjük és nagyra értékeljük azt az aktív szerepet és munkát, amit Biztos kollégám a háború elől Magyarországra menekülő emberek közvetlen segítése érdekében tesz. A Nemzetközi Ombudsmani Intézet teljes támogatásáról biztosítja dr. Kozma Ákos urat és az általa vezetett ombudsmani intézményt, igyekezni fogunk a jövőben is minden erőnkkel segíteni és támogatni törekvéseit. Külön öröm számomra, hogy mindazt a munkát, amelyet Magyarországon az ombudsman úr végez az emberek alapjogainak védelmében, most személyesen is megismerhetem” – hangsúlyozta Chris Field.

A Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke Csengersima térségében egyúttal az ott szolgálatot teljesítő első szerződéses határvadászok tevékenységét is megtekintette, majd mai programja keretében délután Kisgyőrben a magyarországi látogatásának emlékéül szolgáló facsemete ültetésén vesz részt.

Chris Field a következő napokban a magyar–ukrán határszakaszt keresi fel, ahol informálódik az ott szolgálatot teljesítő rendőrségi állomány, valamint a Beregsurányban és Záhonyban ideiglenesen felállított ombudsmani információs pontok munkájáról, továbbá egyeztetéseket folytat többek között az Alkotmánybíróság elnökével, a rendőrség, az idegenrendészet és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

A Nemzetközi Ombudsmani Intézet 1978-ban alakult meg, és az egyetlen globális szervezet, amely világszerte több mint 100 ország csaknem 200 független ombudsmani intézményének az együttműködésére szolgál.