Az ombudsman az önkéntes közérdekű munkavégzés szerződéses biztosításáról

A gyermekét egyedül nevelő munkanélküli többször is jelentkezett közérdekű önkéntes munkára Kosd Község Önkormányzatánál, emellett a rá bízott feladatokat elvégezte. Hivatalosan azonban nem kötöttek vele szerződést, a teljesített munkanapjait sem rögzítették írásban, így nem tudta igazolni azt a 30 nap kereső tevékenységet, amit a törvény a következő évi ellátásának feltételéül szab. Az alapvető jogok biztosa a konkrét ügy kapcsán az önkormányzat mulasztását állapította meg, a rendszerszintű aggályok orvoslása érdekében pedig az emberi erőforrások miniszterének közreműködését kérte.

Tovább

A nemzetiségek jogainak védelméért felelős biztoshelyettes közleménye a nemzetiségi nevelés-oktatást érintő jogszabály-módosítás kapcsán

A nemzetiségek jogainak védelméért felelős biztoshelyettes – az emberi jogok világnapjára is tekintettel – határozottan és következetesen kiáll a társadalmi befogadás mellett, amely az egyetlen lehetséges módja az egyenlő emberi méltóság közösségben való megélésének, valamint a békés és konstruktív társadalmi együttélés kialakításának. Az integráció alapvető színterei a nevelési és oktatási intézmények, az együttműködés és kölcsönös megértés első szervezett fórumai.

Tovább

A NAV válasza az ombudsmannak egy közérdekű bejelentés adóhatósági vizsgálatának kezeléséről

Nem vizsgálta a bejelentését kellő alapossággal, nem tette meg a szükséges intézkedéseket az adóhatóság - írta egy panaszos Székely László ombudsmannak. A biztos szerint csorbult a jogbiztonság, a petíciós jog és a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez való jog, de a bejelentő meghallgatásának elmulasztása nem okozott alapjogi sérelmet. A NAV elnöke felhívta a munkatársait a jogszabályi rendelkezések pontos betartására.

Tovább

Válasz az ombudsmannak - az EMMI államtitkára a drogpolitikáról

A józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetésére is reagáló ombudsmani álláspont és az elmúlt hetek olykor szélsőséges véleményeket felvonultató vitája után az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben válaszolt az alapvető jogok biztosának a jelentésére. A leszokásra nem motivált droghasználók esetében az EMMI továbbra is kiemelten fontosnak tartja a különböző ártalomcsökkentő beavatkozások alkalmazását, illetve a szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítását. A minisztérium illetékes államtitkára ide sorolja a steril eszközök biztosítását is, valamint számos beavatkozást tervez a helyi szintű kábítószer-probléma megelőzése és kezelése érdekében.

Tovább

Az alapvető jogok biztosa a Gyermekjogok napja alkalmából

25 éves az ENSZ égisze alatt elfogadott Gyermekjogi Egyezmény. A gyermekek jogainak védelméért kiemelten felelős ombudsman, Székely László az évforduló apropóján egyszerre tartja fontosnak az eltelt 25 év magyar vonatkozású eredményeire és a jelen problémáira, kihívásaira való figyelemfelhívást.

Tovább

Az ombudsman jogszabály-módosítást kér a vallásszabadság gyakorlásának erősítésére

A kötelező védőoltásokkal kapcsolatban felmerülő egyes lelkiismereti szabadságot érintő kérdésekről folytatott vizsgálatot az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Szabó Marcel jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos-helyettes kezdeményezésére. Székely László ombudsman és helyettese az emberi erőforrások miniszterét a jogi szabályozás egyértelművé tételére kérte annak érdekében, hogy a kötelező védőoltások felvételekor az állampolgároknak ne kelljen választaniuk a lelkiismereti megfontolások és a jogkövető magatartás között.

Tovább

Közlemény

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala internet szolgáltatása 2014. november 7. napjától a Szolgáltató hibájából akadozik

Tovább