Христос Воскрес! - Krisztus feltámadt! – Húsvéti liturgia a magyarországi ukrán közösséggel

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes az ortodox húsvétot idén az ukrán közösséggel ünnepelte a Belvárosi Szent Mihály-templomban. Az ukrán görögkatolikus szent liturgián Haborij Damján atya a feltámadás örömhíre mellett a háború nyomasztó árnyairól és a béke reményéről is beszélt, hangsúlyozva az összefogás és a szeretet erejét.
2022. április. 23.

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes előadása az „International Public Law from a Central European Perspective” című nemzetközi konferencián

„Nemzetközi jog a kisebbségvédelem szolgálatában – hard law, soft law és egy kis gyakorlat” címmel tartott előadást a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett nemzetközi konferencián. Az esemény célja az volt, hogy a meghívott szakértők megvitassák a nemzetközi jog aktuális kérdéseit a nemzetközi együttműködés különböző formái és szintjei, az egyének, közösségek és értékek nemzetközi védelme, a nemzetközi büntetőjog, valamint a migráció aktuális kihívásai kapcsán.
2022. április. 22.

Határ menti látogatás (Nábrád – Záhony – Berkesz)

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes, Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és Sztojka Attila kormánybiztos helyszíni látogatás keretében három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre látogattak el, ahol az Ukrajnából menekülő roma személyek helyzetét, az őket segítő ellátásokat és kihívásokat ismerhették meg.
2022. április. 15.

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Április 8-a világszerte a roma kultúra értékeinek ünnepe. Az elmúlt években – és ebben az esztendőben is – azonban az egész világ évtizedek óta nem tapasztalt válságokat élt és él át, elengedhetetlen ezért, hogy a roma kultúra jelentőségének hangsúlyozása mellett ezen a napon az aktuális társadalmi kihívásokra is felhívjuk a figyelmet.
2022. április. 12.

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes üzenete az Ukrajnát ért támadás és annak következményei kapcsán

A Magyarországon élő ukrán nemzetiségi közösség egészének szeretném az alábbi néhány sorral az együttérzésemet és támogatásomat kifejezni az Ukrajnát ért támadás és annak következményei miatt. Meggyőződésem, hogy csak az emberi mivoltunk megőrzése, az emberi jogok feltétel nélküli tisztelete, valamint felebarátaink nemzeti és etnikai szempontú megbélyegzését nélkülöző együttműködés alkalmas arra, hogy minden nehézség legyőzhetővé váljon!
2022. március. 03.

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes üzenete a nemzetiségi listaállítás első szakaszáról

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes megbízatásának kezdete óta kiemelt figyelmet fordít a tizenhárom magyarországi nemzetiségi közösséget is érintő helyi és országos szintű választási eljárásokra. A korábbi évekhez hasonlóan a 2022. évi országgyűlési választásokat, így a listaállítás január 31. napján lezárult első szakaszát is megkülönböztetett figyelemmel kíséri.
2022. február. 03.