Vissza

Húsz éves a természetvédelmi törvény - műhelyrendezvény

Kezdete:
2016.10.17. 9:00
Végződik:
2016.10.17. 15:00

Húsz éves a természetvédelmi törvény - műhelyrendezvény

Időtálló, a természetvédelem korszerű felfogásával összhangban álló, a nemzet közös természeti örökségének megóvására kiemelt hangsúlyt helyező Alaptörvény célkitűzéseivel is harmonizáló természetvédelmi törvény született ezelőtt két évtizeddel – állapították meg az ombudsmani hivatalban rendezett jubileumi műhelybeszélgetés résztvevői.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója meghívta a törvény kidolgozóit, valamint minisztériumi és nemzeti parki szakembereket, az Alkotmánybíróság és a Kúria képviselőit, kutatókat, jogalkalmazókat és civil szervezetek képviselőit, hogy elevenítsék fel a jogszabályalkotás folyamatát, elemezzék a törvény végrehajtásának tapasztalatait és továbbfejlesztésének lehetséges irányait. 

A törvény a tudományos szféra, a természetvédelmi és jogász szakma, a szakpolitikusok, valamint a civil társadalom közös alkotásaként, sokoldalú, alapos előkészítés eredményeként jött létre, s ennek is köszönhetően az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el. Egyik legnagyobb erénye, hogy nem csupán a védetté nyilvánított területek, hanem a természet egészének oltalmazását tűzi ki célul.

A törvény megköveteli a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást, hogy azok megújuló és önfenntartó képességüket megőrizve a jövő nemzedékek számára is fennmaradjanak. A természet védelme az egész társadalom - benne a gazdasági szféra - feladata, szem előtt tartva azt az elvet, hogy érdekütközés esetén elsődleges a természetvédelmi érdek. Az elmúlt két évtizedben a törvényre alapozva számos új jogintézmény született, miközben a törvény - hazánk uniós taggá válásával is összefüggésben - számos pontján módosult, kiegészült, többnyire megőrizve eredeti szellemiségét.

A műhelybeszélgetés résztvevői felhívták a figyelmet arra is, hogy az elért eredmények és a törvény egységének megőrzése mellett milyen változtatásokra volna szükség. Ilyen lehet az élőhelyek, a társulások konkrétabb jogi védelme, a nemzedékről nemzedékre hagyományozott ökológiai tudás felhasználása, az özönfajok terjedése elleni határozottabb fellépés vagy a klímaváltozás hatásainak figyelembevétele. A jogalkalmazás tapasztalatai alapján egyes területeken nagyobb rugalmasságra, másutt éppen szigorításokra lenne szükség. 

A beszélgetésen elhangzottak alátámasztották a jövő nemzedékek szószólójának álláspontját, hogy a természetvédelem kellően erős szabályozása és intézményrendszerének hatékony működése az egyik sarokköve annak, hogy az állam az Alaptörvényben előírt kötelezettségeivel összhangban képes legyen megőrizni a nemzet közös természeti örökségét a jövő nemzedékek számára. Ehhez olyan szervezetrendszerre van szükség, amelyben a konkrét döntéseket természetvédelmi szakemberek hozzák, kellő helyismerettel, a helyi közösségekkel együttműködve. Mindennek alapja a természet tisztelete és az a hozzáállás, hogy a természetet nem valaki ellen, hanem a közösséggel összefogva, együtt kell megvédeni.

A törvény elfogadásának évfordulójához kapcsolódva nyílt meg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában Suhayda-Bánszki Judit lenyűgöző természetfotóiból készült kiállítás, amely november 30-ig tekinthető meg, a Hivatal nyitvatartási idejében.

 

A rendezvény programja, a fotógaléria, a kiállítás képei és az írott anyagok az alábbi címszavakra kattintva tekinthetők meg.

Program (pdf)

Megnyitó (pdf)

Fotógaléria

Kiállított képek

 

Hozzászólók írott anyagai:

Ben-Belgacem Anikó (pdf)

Kováts Beáta (pptx)

Rácz András (pptx)

Varga Anna (pptx)

 

Típus:
esemény 2016