Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a biológiai sokféleség napja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a fenntartható életmódot támogató változásokat sürget a biológiai sokféleség védelmében. A természet sokszínűségének védelme az Alaptörvény értelmében mindnyájunk felelőssége.
2021. May. 21.

Az alapvető jogok biztosának közleménye a homofóbia és a transzfóbia elleni világnap alkalmából

Május 17. a homofóbia és a transzfóbia elleni világnap, amikor a világ számos országában megemlékezünk arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – immár több mint három évtizeddel ezelőtt – törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Az ombudsmani intézmény mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy fellépjen az egyenlő emberi méltóság védelmében, és biztosítsa azt, hogy valamennyi sérülékeny csoportba tartozó ember egyenlő módon, diszkriminációtól mentesen gyakorolhassa az alapvető jogait.
2021. May. 17.

Az alapvető jogok biztosának a védettségi igazolvány alapjogi értékeléséről kialakított állásfoglalása és a jogi szabályozás felülvizsgálatára tett javaslatai

A járványhelyzet az oltásban részesültek számának emelkedésével kedvezőbbé vált és lehetőség nyílt a korlátozó intézkedések részleges enyhítésére. Ennek a folyamatnak egyik elemeként vezette be a Kormány a védettségi igazolványt, amely egyes szolgáltatások igénybe vételére jogosítja fel az oltottakat, illetve a Covid-19 vírus fertőzésen átesett személyeket.
2021. May. 14.

A Kalocsai Gyermekotthon működésével kapcsolatban foglalt állást az ombudsman

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy a Kalocsai Gyermekotthon szakmai létszáma, a szakképzett dolgozók aránya, a fluktuáció csökkenése tekintetében a korábbi ombudsmani vizsgálathoz képest előrelépés történt. Az intézmény tárgyi feltételei, a tagiskola működése és további kérdések vonatkozásában azonban súlyos, konkrét és rendszerszintű problémák tapasztalhatóak, ezért az ombudsman ajánlásokat fogalmazott meg.
2021. May. 14.

Az alapvető jogok biztosa közleménye a védettségi igazolványok alkalmazásával összefüggésben

Dr. Kozma Ákos ombudsman a Hivatalához érkezett beadványokkal összefüggésben összegezte a védettségi igazolványok alkalmazása során érvényesítendő alkotmányossági követelményeket, és a felmerülő gyakorlati kérdések megoldását célzó javaslatokat fogalmazott meg.
2021. May. 13.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a madarak és fák napja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a madarak és fák napján arra hívja fel a figyelmet, hogy a madarak és fák jólléte nemcsak a természeti rendszerek működésének egyik központi része, hanem nélkülözhetetlen eleme az ember létének és harmóniájának is. Megőrzésük az Alaptörvény értelmében mindannyiunk felelőssége.
2021. May. 10.

Az alapvető jogok biztosa a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kéri a járványhelyzet időszakára

Az alapvető jogok biztosa jogalkotást javasol annak érdekében, hogy a járvány időszakában továbbra is hatályban maradjon az ingatlanok végrehajtását felfüggesztő kilakoltatási moratórium.
2021. April. 29.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a Föld napja alkalmából

Az élővilág és a természeti kincseink védelmére, a jövő nemzedékek számára történő megőrzésének közös felelősségére hívja fel a figyelmet a Föld napja alkalmából Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes közös közleményében.
2021. April. 22.

Az egészségügyi okból maszkviselésre képtelen emberek maszkviselés alóli mentesítési lehetőségével összefüggésben foglalt állást az alapvető jogok biztosa

A maszkviselés minél szélesebb körben történő előírásának szükségessége a járványhelyzetre tekintettel alkotmányjogi szinten nem vitatható, annak arányosságát ugyanakkor éppen azok a garanciák teremthetik meg, amelyek az egyes betegcsoportok és a fogyatékossággal élő emberek egyenlő emberi méltósághoz való jogának érvényesülését is szem előtt tartják. Az egyes védelmi intézkedések meghozatalakor az érintett személyek szempontjait azonos tisztelettel és körültekintéssel kell mérlegelni – állapította meg jelentésében dr. Kozma Ákos ombudsman.
2021. April. 14.

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Április 8-án világszerte a roma kultúra értékeit ünnepeljük. Idén azonban – csakúgy, mint tavaly, a járvány kitörése idején – érdemes ezt az alkalmat most kivételesen a roma kultúra kiemelt jelentőségének hangsúlyozása mellett arra is felhasználni, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmi szolidaritás szükségességére, elsősorban arra, hogy ezekben a nehéz időkben különösen fontos az egymásra való odafigyelés, a sérülékeny társadalmi csoportok – köztük a roma közösségek – hatékony gyakorlati támogatása.
2021. April. 08.

Az alapvető jogok biztosának üzenete az autizmus világnapjára

Az elmúlt év mindenkit nagy próba elé állított, a rendkívüli vált szinte mindennapivá. Ezekben az időkben sem szabad azonban megfeledkezni azokról az emberekről, akik autizmussal élnek, azokról a családokról, akik autista gyermeket nevelnek. Az ismeretlentől ugyan általában tartunk, de egy új perspektívának, így az autista emberek nézőpontjának megismerése minket is gazdagít. Számukra pedig ez a kevés nagyon sokat jelent.
2021. April. 02.

A Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékos Személyek Otthonának működésével kapcsolatban foglalt állást az ombudsman

A Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékos Személyek Otthonában az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek ellátási körülményei aggályosak – állapította meg a többi között jelentésében az alapvető jogok biztosa. Dr. Kozma Ákos egyebek mellett a szaktárca intézkedését kérte a feltárt konkrét problémák, illetve a rendszerszinten tapasztalt hiányosságok orvoslása érdekében.
2021. March. 22.