null Spóroltunk a kilowattal - az ombudsmani hivatal a középületek országos energiamegtakarítási versenyében

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala két kategóriában is harmadik helyen végzett a Spórolunk@KiloWattal nemzetközi projekt hazai energiamegtakarítási versenyén, amelynek védnöke Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója volt.

 
A GreenDependent Intézet szervezésében 19 középület mintegy 2000 dolgozóval azon vetélkedett, hogy a 2016. március 1-től 2017. február 28-ig tartó egyéves időszak alatt – elsősorban napi rutinjuk megváltoztatásával - a korábbi fogyasztásukhoz mérten mennyi energiát képesek megtakarítani.  A verseny három kategóriában folyt: kik tudják elérni a legtöbb energiamegtakarítást, kié a legjobb kampány, valamint a legjobb és legfenntarthatóbb energiamegtakarítási akcióterv. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a több szempontból is felújításra érett műemlék épületének adottságai következtében inkább az utóbbi két kategóriában lehetett sikeres.

Energiamegtakarításban Pázmánd Polgármesteri Hivatala, a legjobb kampányban a Miskolci Polgármesteri Hivatal két épülete végzett az élen, a legjobb és leginkább fenntartható akciótervet pedig a Miskolci Polgármesteri Hivatal készítette.

A projekt részeként a hazai szervező arra is ügyelt, hogy maga a lebonyolítás is a lehető legkevésbé terhelje a környezetet, azaz minél kisebb „lábnyomot” hagyjon. A GreenDependent Intézet valamennyi kapcsolódó rendezvény karbon-lábnyomát kiszámolta, a környezeti terhek ellensúlyozására a résztvevő Munkahelyi EnergiaKözösségeknek összesen százhetven őshonos gyümölcsfa csemetét osztott ki.