null Rendszerszintű vizsgálatot indít az alapvető jogok biztosa a néhány nappal ezelőtt bekövetkezett, kisgyermekek halálával járó győri családi tragédia kapcsán

Hivatalból soron kívüli vizsgálatot indít Dr. Kozma Ákos alapjogi biztos annak feltárása érdekében, hogy a néhány nappal ezelőtt bekövetkezett, kisgyermekek halálával járó családi tragédia kapcsán hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek. Az ombudsman az összes információ összegyűjtése és áttekintése után jelentésben ad tájékoztatást a független vizsgálat eredményeiről.

A sajtóban 2019. december 15-én és 16-án megjelent hírek szerint a hétvégén egy korábban súlyos bűncselekmény, családon belüli bántalmazás elkövetése miatt elítélt, nemrég szabadult apa a nála kapcsolattartáson lévő három gyermeke közül kettőt megölt, majd öngyilkosságot követett el. A megrázó ügy kapcsán a büntetőjogi felelősség kérdését a rendőrségi nyomozás hivatott majd tisztázni.

A gyermeki jogok rendszerszintű védelméért külön is felelős alapjogi biztos azért indít hivatalból soron kívüli vizsgálatot, folytatva a korábbi töretlen biztosi gyakorlatot, hogy áttekintse: a gyermekeket ért tragédia kapcsán hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek, megfelelően működött-e a gyermekvédelmi mechanizmus.

Az alapvető jogok biztosa ennek keretében tájékozódik, megkeresi az ügyben érintett hatóságokat, hogy feltárja: a konkrét győri esetben kellően alapos volt-e az eljárásuk, szükséges lett volna-e szakemberek felügyelete a kapcsolattartás során, továbbá megtettek-e mindent a gyermekek jogainak, érdekének és életének a védelmében. Dr. Kozma Ákos ombudsman vizsgálata eredményeiről jelentésben számol be.