null Nemzetközi konferencia az ombudsman hivatalában a lakossági fűtés okozta levegőszennyezésről

A Jövő Nemzedékek Szószólója a Levegő Munkacsoporttal közösen, a német Deutsche Umwelthilfe  és a dán Ecological Council szervezettel partnerségben 2018. február 27-én nemzetközi konferenciát szervezett a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés – az európai és hazai jogszabályok végrehajtása címmel. A csaknem 80 érdeklődő résztvevő a különböző illetékes minisztériumok, hatóságok, szakértő-  valamint társadalmi szervezetek részéről érkezett.


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi Jelentése szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés, Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. A levegő ilyen mértékű szennyezésének fő oka a lakossági fűtés, az égetés környezeti és egészségi szempontból rendkívül ártalmas tüzelőanyagokkal, elavult lakossági fűtőberendezésekkel, hibás fűtési technikákkal. Az Európai Bizottság adatai szerint a szennyezett levegő miatt esztendőnként több mint 1500 milliárd forint veszteség is éri a magyar gazdaságot, beleértve a megbetegedések folytán kieső 3 millió munkanapot.

 
Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója álláspontja szerint a lakossági fűtés szociális nehézségei sem adhatnak alapot mások alapvető, az egészségüket érintő jogainak sérelméhez. Az államnak e téren a támogató, ellenőrző és akár tiltó eszközök arányos alkalmazásában legalább akkora felelőssége van, mint az érintett lakosságnak. Az Európai Unió szabályai erre nézve számos előírást tartalmaznak.

A konferencia előadásainak rövid összefoglalója itt olvasható.