null Megnevezte jelöltjét a jövő nemzedékek érdekeit védő helyettese posztjára Szabó Máté ombudsman

 

Megnevezte jelöltjét a jövő nemzedékek érdekeit védő helyettese posztjára Szabó Máté ombudsman

 

Dr. Szabó Marcelt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét jelölte az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének.  Prof. Dr. Szabó Máté ombudsman a jelölést az alapvető jogok biztosáról szóló törvény előírásának megfelelően eljuttatta Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének. Az Országgyűlés az alapvető jogok biztosának javaslatára választja meg a biztos helyettesét.

 

 Dr. Szabó Marcel 42 éves, nemzetközi jogász, szakmai-tudományos tevékenységének egyik központi területe a nemzetközi környezetvédelmi jog, amellyel csaknem húsz éve foglalkozik. Diplomáját az ELTE Állam és Jogtudományi Karán, a további képesítéseit a Cambridgei Egyetemen és a párizsi Pantheon – Assas Egyetemen, doktorátusát (PhD) a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte. Egyetemi vendégoktatóként tanított Milánóban, San Franciscoban és Los Angelesben.

 

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesnek jelölt Dr. Szabó Marcel sokrétű szakmai ismereteit, szaktudását jogi oktatói tevékenysége mellett a természetes vizek védelme, a folyók, tavak megóvása érdekében hasznosította. Különösen foglalkoztatta a Duna védelme, és a jogi eszközök kidolgozása a Duna 1992 októberi elterelése által okozott káros környezeti és természeti következmények elhárítása érdekében. Részt vett továbbá a Duna-völgy fejlesztéspolitikájáról és ökoszisztéma megőrzéséről szóló ombudsmani környezetpolitikai ajánlás kidolgozásában, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa felkérésére a fenntartható fejlődés nemzetközi jogi és európajogi kérdéseit feltáró tanulmány elkészítésében, és dolgozott a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért is.

 

Az Országos Környezetvédelmi Tanács ülésén tartott előadásában javaslatot tett a kidolgozás alatt álló Alaptörvény környezeti koncepciójának tökéletesítésére, szerepet játszott abban, hogy Alaptörvényi szinten rögzítették Magyarország elkötelezettségét a fenntartható fejlődés előmozdítására irányuló nemzetközi együttműködésben, valamint a szennyező hulladékok behozatalának tilalmát.

 

Dr. Szabó Marcel a környezetvédelem hazai oktatásának korszerűsítésére, az új típusú nemzetközi környezetvédelmi menedzserképzés meghonosítása érdekében kezdeményezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a San Francisco-i Egyetem megállapodását és tíz éven át a két egyetem közép-európai tanulmányi központjának szakfelelőse is volt.

 

Dr. Szabó Marcel megfelel a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettessel szemben támasztott valamennyi követelménynek. Biztos-helyettes jelölésre azért került sor, mert elődje, Dr. Fülöp Sándor 2012. szeptember 1-i hatállyal lemondott a tisztségéről.

 

Prof. Dr. Szabó Máté alapjogi biztos sajtótájékoztatón mutatja be jelöltjét. A rendezvény helyszíne az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának Díszterme, időpontja 2012. október 1. hétfő 10.30 óra.