null Meddig használható az előre váltott buszjegy?

Meddig használható az előre váltott buszjegy?

OBH 1263/2009.

 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a közlekedési közszolgáltatók meghatározhatják előre megváltott menetjegyeik érvényességi idejét, de az – figyelemmel az elévülés szabályaira – nem lehet rövidebb egy évnél.

Az országgyűlési biztos segítségét kérte egy panaszos, aki 2008. június 30. előtt vásárolt menetjegyével utazott 2009 januárjában a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. egy járatán. A társaság ellenőrei a buszjegyét nem tekintették érvényesnek és pótdíjfizetésre kötelezték.

Szabó Máté vizsgálata során rámutatott, hogy a jegyvásárlással a közszolgáltató és utasa között úgynevezett autóbusszal végzett személyszállítási szerződés jött létre, amelyben az elévülési idő egy év. A városi önkormányzat rendelete alapján viszont a 2008. június 30-ig váltott menetjegyeket csak fél éven át, 2008. július 1. és 2008. december 31. között lehetett felhasználni, vagy visszaváltani, 2009. január 1-jétől már nem voltak érvényesek a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. járatain és ettől az időponttól vissza sem voltak válthatók.

A tömegközlekedési közszolgáltatók az illetékes önkormányzat rendeletében meghatározott mértékig jogosultak időről időre változtatni a menetdíjaikat. Szabó Máté rámutatott, hogy az illetékes önkormányzat, illetve a közszolgáltató meghatározhatja azt az időtartamot is, ameddig az elővételben váltott jegyek felhasználhatók illetve visszaválthatók, ez azonban nem lehet rövidebb az egy éves elévülési időnél. A kaposvári önkormányzat ármegállapító rendelete az egy évnél szűkebbre szabott érvényességi határidő miatt sérti a jogbiztonság elvének érvényesülését - állapította meg az állampolgári jogok biztosa.