null Kétoldalú megbeszélés az üzbég ombudsmannal

A partner ombudsmani intézmények vezetőivel a szerbiai Újvidéken tartott kétoldalú megbeszélései keretében dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa 2021. szeptember 3-án Eshmatova Feruza Farxodovna üzbég ombudsman asszonnyal és főtitkárával is eszmecserét folytatott. 

A bilaterális találkozó során a felek rövid ismertetést adtak az általuk vezetett intézményekről, kölcsönösen megosztották egymással a Covid-világjárvány kihívásaira adott válaszaikat és azzal kapcsolatos gyakorlataikat. Az egyeztetésen szóba került a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésének kérdése: az ombudsmanok hangsúlyozták, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében fontosnak tartják a két intézmény által felhalmozott tudás és a legjobb gyakorlatok egymásnak történő átadását.

Eshmatova Feruza Farxodovna asszony beszámolt arról, hogy 2021 februárjában nevezték ki az Üzbég Köztársaság parlamentje emberi jogi biztosának. Tájékoztatta az alapvető jogok biztosát arról, hogy Üzbegisztán ombudsmani intézménye is Nemzeti Megelőző Mechanizmusként működik, egyúttal tájékoztatást adott arról, hogy Üzbegisztánban a vállalkozók és a gyermekek jogaira is külön biztos figyel. A Covid-időszakban az ombudsman asszony is számos látogatást folytatott országában. 

Az üzbég biztos asszony kérte, hogy az alapvető jogok biztosa ossza meg intézményükkel a magyar hivatal tapasztalatait a fogyatékossággal élők jogvédelmével kapcsolatban, és szorgalmazta a közeljövőben egy egyetértési megállapodás aláírását is.