null Fagyhalál: rendkívüli emberi jogi helyzet Magyarországon

Fagyhalál: rendkívüli emberi jogi helyzet Magyarországon

         azonnali állami beavatkozást és állampolgári segítséget kér az ombudsman

 

 

Az utóbbi napokban Magyarországon rendkívül súlyos helyzet alakult ki. A szokatlanul nagy hideg, az odafigyelés és a segítség hiánya miatt tucatnyi ember fagyott halálra, többen saját fűtetlen, jéghideg otthonukban. A kialakult helyzet, különösen a jelzőrendszer nyilvánvaló elégtelensége okainak és hátterének feltárása és elemzése érdekében Szabó Máté ombudsman soron kívül hivatalbóli vizsgálatot rendelt el.

 

Tekintettel arra, hogy a héten újabb rendkívüli lehűlés várható és a fagyhalál százakat fenyeget, az élethez és emberi méltósághoz való jog védelme, a halálesetek megelőzése érdekében a biztos szükségesnek tartja a nyilvánosság azonnali megszólítását.

 

Az állampolgári jogok biztosa felkéri a Kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében. Döntéseikkel hangolják össze az állami és önkormányzati szervek munkáját, fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot. Az állam életvédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében használjanak fel valamennyi rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

 

Az országgyűlési biztos kéri továbbá, hogy a legsúlyosabban érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei katasztrófavédelmi bizottság elemezze a helyzetet és tegye meg a szükséges lépéseket az újabb halálesetek megelőzésére.

 

Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy az állami intézményeken, a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.

 

Érdeklődjenek, kérdezzenek, ha pedig tudnak olyan emberről, akit akármilyen okból kihűlés veszélyeztethet, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es telefonszámokon. A veszélyben lévő hajléktalan emberek esetében pedig a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának hívását (338-41-86) ajánlja a biztos.

 

Legyen ez a hét az „Állampolgári szolidaritás hete". Zord időkben egy kis figyelem és törődés már életet menthet – áll az ombudsman rendkívüli közleményben.