null Európai körülmények a magánüzemeltetésű börtönben

Európai körülmények a magánüzemeltetésű börtönben

 

Átgondoltak, emberségesek az elítéltek és a dolgozók körülményei az állam és a magánszektor együttműködésében felépült tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetben – állapította meg az ombudsman vizsgálata. Szabó Máté újra hangsúlyozta, hogy sürgető lenne jogszabály-módosítással egyértelműbbé tenni az állam és az üzemeltető viszonyát.

Az országgyűlési biztos a tavaly kezdett helyszíni börtönvizsgálatok folytatásaként munkatársait azzal bízta meg, hogy a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben szerezzenek információkat az állam és a magánszektor együttműködésében felépült börtön viszonyairól. A tapasztalatok szerint a 700 férőhelyes börtönben az elítéltek európai körülmények között tölthetik le szabadságvesztés büntetésüket, lehetőségük van tanulásra és munkavégzésre, sportolásra is. Az egy- vagy kétszemélyes zárkák és azok felszereltsége tisztességes, kulturált elhelyezést biztosít, kívülről vezérelhető TV és rádió is a berendezés része. A fogvatartottak egészségügyi ellátását külön kétszintes épületblokkban, szakképzett orvosok és ápolók végzik. A konyha felszereltsége modern, naponta több mint húszféle étrend szerint főznek.

A biztos megnyugvással fogadta, hogy a házasság és a család védelmét elősegítve Tiszalökön kérelemre havonta engedélyeznek családi beszélőt, amelyen egyidőben akár a fogvatartott három kiskorú hozzátartozója is jelen lehet. Tavaly karácsonykor is fogadhattak látogatót, a beszélő asztal mellett, ülve zajlik, a kisebb gyermekeknek játszósarkot is berendeztek.

Az egy nevelőre jutó elítélti létszámot az ombudsman elfogadhatónak ítélte meg. A fogvatartotti létszámhoz viszonyítva viszont kevés az intézetben a körletfelügyelő és a pszichológus. Szabó Máté pozitívan értékelte, hogy a parancsnok több évtizedes gyakorlata nagymértékben segíti a létszámhiányból adódó problémák megoldását, különösen az elítéltek őrzésének, felügyeletének, ellenőrzésének megszervezését. A tiszalöki intézetben a legmodernebb biztonsági berendezések szolgálják a fogvatartás rendjét és biztonságát.

Az országgyűlési biztos mindennek elismerése mellett – és egy korábbi, szombathelyi hasonló börtönvizsgálatában tapasztaltak alapján – sürgős jogszabály-módosítást tartana szükségesnek az állam és a magánüzemeltetésű börtönök viszonyának pontosítására. Egy joghézag következtében kérdéses például az, miként érvényesíthető a kártérítés, ha egy fogvatartott a foglalkoztatása során kárt okoz.