null Az útépítés és a tulajdonhoz való jog konfliktusáról

Nem ez a jogszerű út

– az ombudsman az útépítés és a tulajdonhoz való jog konfliktusáról

OBH 4657/2008

 

Csak törvényes és alkotmányos lehetőségekkel éljen az önkormányzat az útépítéshez kapcsolódó területrendezési eljárásokban. Eközben garantálni kell a tulajdonhoz való jog maradéktalan érvényesítését, meg kell szerezni az érintett ingatlanok tulajdonosainak beleegyezését és gondoskodni kell a megfelelő kártalanításról.

Szabó Máté ombudsman egy panaszos két beadványára reagált így. Az elsőben még két évvel ezelőtt azt kifogásolta, hogy a telkén a községi önkormányzat előzetes megállapodás, illetve területrendezési eljárás nélkül épített utat. Akkor az állampolgári jogok biztosának kérdésére a polgármester azt válaszolta, hogy a közeli jövőben valamennyi ingatlantulajdonossal megállapodnak majd. Ez, azóta se történt meg – tájékoztatta az ombudsmant a második panasz.

Az újabb megkeresésre a polgármester azzal indokolta az egyeztetés elhúzódását, hogy a községben sok a külföldi tulajdonos, a válaszában azonban arról nem szólt, hogy vajon miért nem jutott dűlőre a helyben lakó, tehát elérhető tulajdonosokkal.

Az országgyűlési biztos jelentésében ezek után megállapította, hogy az önkormányzat nem biztosította a tulajdonhoz való jog maradéktalan érvényesülését, indokolatlanul húzta az időt, visszaélt közhatalmi státuszával, nem az elvárható gondossággal járt el. Ezért az ombudsman a községi képviselő-testülethez fordult részben az ügy gyors rendezéséért, másrészt azzal a figyelmeztetéssel, hogy a jövőben csak törvényes és alkotmányos lehetőségeket alkalmazzon.