null Az ombudsmanhoz intézett alkotmánybírósági indítvány kezdeményezésekről

Az ombudsmanhoz intézett alkotmánybírósági indítvány kezdeményezésekről

 

Befejeződött az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának átszervezése, az iroda fogadja az állampolgárok panaszait. Eddig nyolcan kérték, hogy az ombudsman a január 1-je óta életben lévő szabályozás alapján lépjen fel az Alkotmánybíróságon.

A magánnyugdíj-pénztári járulékok átirányításával, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a szolgálati járandóságról szóló törvénnyel, az orvosi kezelés visszautasításának lehetőségével, az alkotmányjogi panasz benyújtásának feltételeivel, egy kárenyhítési ügy visszamenőleges törvényi szabályozásával kapcsolatos beadványok mellett érkezett olyan javaslat is, amelynek témájában Szabó Máté ombudsman már korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. A biztos tavaly októberben kezdeményezte a guberálást tiltó józsefvárosi önkormányzati rendelet megsemmisítését. Határozat eddig még nem született. Egy hasonló ügyben azonban – szintén az ombudsman kezdeményezésére – az Alkotmánybíróság tavaly év végén alkotmányellenesnek ítélte, hogy a kaposvári önkormányzat szabálysértésnek minősítette a guberálást.

2012. január 1-jétől az országgyűlési képviselők egynegyede, valamint a kormány mellett az alapvető jogok biztosának van lehetősége, hogy az Alkotmánybírságtól kérje, állapítsa meg egy jogszabály alkotmányellenességét. Az ombudsman eljárását az is kezdeményezheti, aki ugyan nem közvetlenül érintett, de valamilyen szempontból alkotmányellenesnek lát egy jogszabályt. Ezeket a beadványokat a biztos megvizsgálja, és ha indokoltnak találja, az Alkotmánybírósághoz fordul. Aki viszont úgy véli, hogy egy jogszabály az alapvető jogaiban sérti, és jogorvoslati lehetőségeit már kimerítette – vagy nincs más jogorvoslati lehetősége – továbbra is benyújthatja indítványát az Alkotmánybíróságnak.