null Az ombudsman és a BKV a mozgássérültek egyenlő esélyeiért

Közelebb a megoldáshoz:

az ombudsman és a BKV a mozgássérültek egyenlő esélyeiért

 

Örömmel fogadta Szabó Máté ombudsman a Budapesti Közlekedési Vállalat közleményét, amely az országgyűlési biztos véleményére reagált. A biztos azt tette szóvá, hogy nagykörúti villamospálya felújításának idejére pótló-buszokat állítanak be, de „forgalomtechnikai és forgalombiztonsági okból" nem járatják a mozgássérültek közlekedését megkönnyítő alacsonypadlós járműveket.

A rászorulók a szokásos tarifáért, két jegy áráért igénybe vehetik a háztól házig szállító speciális midibuszt, vagy – szólt a BKV javaslata – vegyék igénybe a más útvonalon közlekedő alacsonypadlós 5-ös buszt azok, akik a Blaha Lujza térről a Moszkva térre kerekesszékkel akarnának eljutni.

Az ombudsman ezt a megoldást nem tartotta összeegyeztethetőnek az esélyegyenlőség követelményével és azt javasolta, a BKV biztosítsa, hogy a mozgássérültek a Nagykörúton is eljuthassanak úticéljukhoz. A közlekedési vállalat sajtóközleményben tudatta, hogy nyitott a keletkező probléma rendezésére és a felújítások idejére – korábbi elképzelését ezek szerint az ombudsman javaslata nyomán felülvizsgálva – ingyen bocsájtja a mozgássérültek rendelkezésére az egyik midibuszt, amit fenntart a Nagykörúton közlekedni próbáló mozgássérülteknek. Az igénybe vétel feltétele azonban továbbra is az, hogy a szolgáltatást a mozgásában korlátozott ember telefonon előre rendelje meg.

Szabó Máté üdvözölte a változtatást, de válaszként azt javasolta: a járatot – amely nem csupán a kerekesszékkel közlekedő mozgáskorlátozottak, hanem a babakocsival utazó kismamák illetőleg az idős utasok igényéit is szolgálja majd – az esélyegyenlőség jegyében ne csak előzetes igénybejelentés alapján lehessen igénybe venni, hanem menetrend szerint közlekedjen, azaz előre tervezhetően legyen elérhető.