null Az iskolai erőszak-jelenségről

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye

az iskolai erőszak-jelenséggel kapcsolatban

 

Az országgyűlési biztos növekvő aggodalommal figyeli az iskolai erőszak valamennyi megnyilvánulását, és üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amelynek célja a jelenség okainak feltárása, a probléma megoldása, a diákok által – egymással és tanáraikkal szemben – elkövetett erőszakos cselekmények számának csökkentése, az iskolai erőszak megszüntetése.

A biztos támogatja a közéleti személyiségek és civilek „Védjük meg a pedagógusokat! Védjük meg a gyermekeket!" elnevezésű felhívását. Egyetért az Országgyűlés elnökének indítványával, amely arra irányul, hogy az Országgyűlés oktatási bizottsága szakmai és civil szervezet bevonásával vizsgálja meg, miként lehetne javítani a diákoknak az erőszakmentesség értékeivel kapcsolatos nevelésén.

Az országgyűlési biztos a gyermekjogok érvényesülését is vizsgáló ombudsmanként a rendelkezésére álló valamennyi eszközzel maga is segíteni kívánja, hogy a gyermekek a közoktatási intézményekben agressziótól mentes, európai szintű oktatásban, nevelésben részesüljenek. Ehhez több programmal, közöttük például tudományos-, fotó- és gyermekrajz-pályázattal is hozzájárul.

 

Budapest, 2008. március 31.

Dr. Szabó Máté