null Az európai ombudsmannál tett látogatásról

Szabó Máté az európai ombudsmannál

 

Magyarországról évente 50 panaszt kap az európai ombudsman. Az állampolgári jogok magyar biztosának gyermekjogi projektjét az Európa Tanács és az európai ombudsman azzal is támogatja, hogy Budapesten rendezne nemzetközi konferenciát a gyermekek európai jogairól.

Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, és Péterfalvi Attilát, az Országgyűlési Biztos Hivatalának vezetőjét fogadta az Európa Parlament strassbourgi irodájában Nikiforos Diamandouros. Az újabb négy évre újraválasztott európai ombudsman tájékoztatta magyar kollégáit az európai joggal kapcsolatosan hozzá érkező panaszokról, arról is, hogy Magyarországról évente átlag 50 körüli a panaszok száma – ez a posztkommunista országok körében a lakosság számához viszonyítva átlagosnak tekinthető. A legtöbb beadványt Németországból küldik, a németeket követik Spanyolország, Lengyelország és Franciaország polgárai.

Az európai szervezetek között a legtöbb panasz az Európai Bizottság, az Európai Parlament, illetve az Európai Személyzeti Hivatal ellen érkezik.  Az ombudsman beavatkozására a legtöbb esetben az intézmény maga talál békés megoldást, de az ügyek 12%-ban hivatali visszásságot állapított meg Diamanduros vizsgálata. Az európai ombudsman szerint munkáját a jövőben nagyban meghatározza az Európai Alapjogi Charta, a Lisszaboni szerződés, és részt kíván venni az európai népi kezdeményezés szabályozásának előkészítésében, valamint az uniós hivatalok közszolgálati kultúrájának fejlesztésében  is. Az európai ombudsman, és az Európa Tanács szintén Strassbourgban meglátogatott emberi jogi szervezetei nagyra értékelik a magyar ombudsman gyermekjogi vizsgálatait, amelyek segítésére még ez évben Budapesten közös konferenciát is rendeznek.