null Az ÉFOÉSZ Göllesz Viktor Ösztöndíjának és Frim Jakab Emlékérmének átadó ünnepségén vett részt az Alapvető Jogok Biztosa

Dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa részt vett az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Göllesz Viktor Ösztöndíjának és Frim Jakab Emlékérmének átadó ünnepségén, amelyet 2019. december 5-én rendeztek meg az Országház Vadásztermében. A rendezvényt Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, valamint Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke nyitotta meg.

A Szövetség 2002-ben alapította a Göllesz Viktor Ösztöndíjat, amelynek célja a magyar értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kiemelkedő képességeinek elismerése, közösségi tevékenységük és társadalomba való beilleszkedésük támogatása és erősítése. Az ösztöndíjra azon 14 és 35 év közötti értelmi fogyatékossággal élő fiatalok pályázhatnak, akik kitartásukkal és elkötelezettségükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munka, a tanulás, valamely sportág vagy művészeti ág területén, emellett pedig tevékenységükkel képviselik a fogyatékossággal élő társaikat a nyilvánosság előtt, így hozzájárulnak a róluk alkotott pozitív társadalmi kép megerősödéséhez.

A Frim Jakab Emlékérmet 1990-ben alapította az ÉFOÉSZ. A Szövetség az elismeréssel olyan szakembereket, illetve közéleti személyiségeket tüntet ki, akik figyelemreméltó eredményeket értek el az értelmi fogyatékossággal élő személyek jog- és érdekvédelmének a területén.