null Az autópálya-kezelő eljárásáról

Az autópálya-kezelő eljárásáról

AJB-6354/2012

 

A rendszám alapján – mert nem vett autópálya-matricát – pótdíjat vetettek ki egy autósra. Ő hiába hivatkozott arra, hogy aznap arra sem járt és ezt igazolni tudja, illetve a fotók alapján is látható, hogy még csak nem is az ő járművét fényképezték le, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. minderről nem volt hajlandó tudomást venni és fenntartotta a büntetést. Sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Az alapvető jogok biztosának a gépkocsi tulajdonosa megírta, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től felszólítás kapott pótdíj megfizetésére, az ÁAK állítása szerint ugyanis az M7 autópályán közlekedett anélkül, hogy matricát vett volna. Az ÁAK fényképpel igazolta a panaszos felelősségét, amire az autó tulajdonosa másik fényképpel válaszolt. Az ő járműve ezüst színű és Volkswagen Golf, az autópályán lefotózott kocsi pedig sötét színű és Volkswagen Polo, ráadásul más eltérések is voltak. A panaszos állítása szerint a járműve abban az időben igazolhatóan Debrecenben volt, és a várost a nap folyamán nem is hagyta el. Ennek ellenére az autópálya kezelő fenntartotta követelését, ami az idő haladtával az ötszörösére növekedett. A panaszos feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozást eredménytelenül zárták le. Bár az autópálya kezelő folyamatosan kérte a panaszostól a rendőrségi jegyzőkönyvet, később megállapította, hogy annak tartalmát nem is veheti figyelembe és kezdeményezte a büntetés behajtását, a panaszos felvetéseire pedig nem is reagált.

Az alapvető jogok biztosa a panaszostól kapott fényképet felnagyítva és élesítve megállapította, hogy a rendszám egyik száma inkább hatos, mint ötös, és az Ügyfélkapu ingyenes gépjárműkeresőjében meg is találta a sötét színű Volkswagen Polót. Az ombudsman szerint ugyanezt a vizsgálatot az autópálya kezelő is elvégezhette volna. Elvárható lett volna, hogy bekérjék a panaszostól azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámaszthatták volna, hogy egész nap Debrecenben volt a gépjárműve, tehát nem lehetett ezzel egyidőben a Dunántúlon is. Mindezek alapján az ombudsman az Állami Autópálya Kezelő Zrt. eljárásában a jogbiztonsággal és a tisztességes eljárás követelményével összefüggő visszásságot állapított meg.

A jelentés a /documents/10180/143994/201206354.rtf/7f84370d-502d-4b26-a51b-3b798de64164 oldalon olvasható.