null Az Alapvető Jogok Biztosa részt vett az Emberi jogok Világnapja alkalmából Cipruson rendezett nemzetközi konferencián

Az emberi jogok világnapja alkalmából „A velencei alapelvek az ombudsmani intézmények megerősítésében” címmel rendezett nemzetközi konferenciát az Association of Mediterranean Ombudsmen (AOM) és a ciprusi ombudsmani intézmény 2019. december 10-én Nicosiában. A tanácskozáson dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa is részt vett.

A kongresszust Peter Tyndall, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet (International Ombudsman Institute – IOI) elnöke, egyúttal Írország ombudsmanja és információs biztosa, Andreasz Pottakisz, az AOM elnöke, Görögország ombudsmanja és Maria Sztilianu-Lottidesz ciprusi ombudsman nyitotta meg.

A konferencia során dr. Kozma Ákos négyszemközti megbeszéléseket folytatott Peter Tyndallal, az IOI elnökével, Werner Amonnal, az IOI főtitkárával, valamint Andreas Pottakisszal, az AOM elnökével, melyek alkalmával az ombudsmanok áttekintették a további együttműködés lehetőségeit is.

Az emberi jogok világnapján megtartott tanácskozás fókuszában az ombudsmani intézmény védelméről és előmozdításáról szóló úgynevezett velencei alapelvek álltak, amelyeket 2019 márciusában fogadott el a Velencei Bizottság. A panelbeszélgetések keretében ezen elveknek az ombudsmani intézmény függetlenségének a megerősítésében betöltött szerepéről cseréltek eszmét a konferencia résztvevői, továbbá azokról a kihívásokról, amelyek a változások előmozdítása érdekében a világ ombudsmanjai előtt állnak.