null Az Alapvető Jogok Biztosa és helyettesei ünnepélyesen átadták az idei Justitia Regnorum Fundamentum Díjakat

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2019. december 9-én rendezte meg a Justitia Regnorum Fundamentum-díjak átadó ünnepségét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Szent II. János Pál pápa termében.

A rendezvényen dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa köszöntőbeszédében külön megemlékezett az emberi jogok világnapjáról.

A Justitia Regnorum Fundamentum-díjat dr. Kozma Ákostól, az Alapvető Jogok Biztosától dr. Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébettől, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettestől az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület, illetve jelenlegi elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet vehette át. Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes dr. Farkas Istvánnak, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnökének adta át az elismerést.

Az ombudsmanok által 2007-ben alapított Justitia Regnorum Fundamentum-díjat a kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozza az Alapvető Jogok Biztosa azok számára, akik az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt értek el, vagy jelentősen hozzájárultak ennek megvalósulásához.