null Álló utasok balesetveszélyben a távolsági buszokon

Álló utasok balesetveszélyben a távolsági buszokon

AJB-1797/2009

 

Az utasok folyamatosan panaszolják, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint pedig komoly kockázatokkal fenyeget, hogy egyes Volán járatokra a csúcsforgalom idején az ülőhelyek számát meghaladó mennyiségű menetjegyet adnak el. Ezzel sérülhet a távolsági helyközi buszjáratok állva szállított utasainak testi épséghez, jogbiztonsághoz, és tisztességes eljáráshoz való alapvető joga – figyelmeztetett az ombudsman.

Akinek nem jut ülőhely, akár több száz kilométeres távolságot is utazhat állva, az utasbiztonság alapvető feltételeinek hiányában komoly baleset- és életveszélynek kitéve. Szabó Máté ombudsman megállapította, a Volán társaságok menetrend szerinti, belföldi távolsági (helyközi) autóbuszjáratainak "Utazási feltételei" nem szabályozzák megfelelően az álló utasok biztonságos szállításának körülményeit, a biztonsági övek használatát, a háttér jogszabályok pedig nem kellően részletesek.

Az ombudsman, aki 2009-ben kiemelt projektben vizsgálta a közösségi közlekedés feltételeit, a helyzet áttekintése után felhívta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, hogy az utasbiztonság szempontjából kirívó szabályozási hiányosság orvoslására kezdeményezze a jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát.