null A zuglói hajléktalan telep felszámolásáról

Vizsgálat a zuglói hajléktalan-telep felszámolásáról

 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított, miután a médiából értesült arról, hogy hajléktalanok kunyhóit bonttatta le a Budapest XIV. kerületi Önkormányzat. Szabó Máté Zugló polgármesteréhez, Papcsák Ferenchez fordult kérdéseivel, amelyekre a törvényben megszabott legrövidebb határidőn, 15 napon belül vár választ.

Az ombudsman egyebek között a hajléktalanok sorsáról hozott kerületi rendelet végrehajtásáról, a kilakoltatás körülményeiről, a fedél nélküli emberek további életével kapcsolatos alternatívákról, a kerületi hajléktalanok elhelyezésének tervéről, annak realitásáról kérdezte levélben a polgármestert.

Az ombudsman már korábban, a Józsefvárosi Önkormányzat guberálást tiltó rendeletének alkotmánybírósági megsemmisítését kérő beadványa kapcsán hangsúlyozta, hogy hajléktalanság súlyos szociális krízishelyzet eredménye, ami a legritkább esetben alapul az érintett tudatos választásán. Az állampolgári jogok biztosa többször is tiltakozott az ellen, hogy a hajléktalanok helyzetének megváltoztatását rendészeti problémaként, rendőri feladatként, a szociális munkások mellőzésével kezeljék. Szabó Máté szerint a hajléktalanokat is megillető emberi méltóság tiszteletét csak az biztosítaná, ha a szociális ellátás és az elhelyezés megfelelő szintjét biztosítva, munkaalkalmat ajánlva teremtenék meg a megoldásra kidolgozott alternatívák önkéntes és szabad választásának lehetőségét.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa különleges figyelemmel kezeli az új ombudsman-törvényben is említett olyan rászorulók, közöttük a hajléktalanok ügyeit, akik a legkevésbé képesek önmaguk érdekeinek és jogainak képviseletére. Az ombudsmani hivatal nyitott a valós problémák kezelésére, a megoldást célzó konstruktív intézkedési vagy döntési javaslatokra. Ezek kidolgozásához Szabó Máté országgyűlési biztos – aki az Európai Unió hajléktalan-politikáját kidolgozó nemzetközi testület tagja is volt – felajánlotta segítségét a fővárosi és kerületi önkormányzatok vezetésének.