null A tüntetések rendőrségi kezeléséről

Az elmúlt napok tüntetéseinek rendőri kezeléséről

 

Az alapvető jogok biztosának munkatársai a helyszínen kísérték figyelemmel a március 7-én a FIDESZ-székháznál tartott tüntetéseket, és onnan az Alkotmánybírósághoz szervezett felvonulást, valamint március 9-én a JOBBIK székely autonómiáért, az Alaptörvény negyedik módosítása ellen bejelentett Alkotmány utcai tüntetést, és az onnan indult felvonulást. Tapasztalataik szerint a rendőrség valamennyi esetben a gyülekezési jogot tiszteletben tartva biztosította a rendezvényeket. A március 11-i tüntetések rendőri kezelésének vizsgálata még nem zárult le.

Szabó Máté ombudsman szerint az elmúlt napok tüntetései során a rendőrség a rendelkezésére álló eszközzel elősegítette a gyülekezési jog gyakorlását. A múlt hét csütörtöki „székház-foglalásként" ismertté vált rendezvény esetében – a jogos birtokos erre vonatkozó kérése hiányában – nem intézkedett az engedély nélkül az épületben és annak udvarán tartózkodó személyekkel szemben. Később a helyszínre érkező szimpatizánsok és ellentüntetők közötti konfrontációt arányos rendőri fellépéssel előzte meg. A nap végén a rendőrség hasonlóan proaktív fellépésével biztosította a menetet, amely a Lendvay utcából az Alkotmánybírósághoz indult.

A Jobbik rendezvényén többen is a bíróság által korábban jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájára hasonlító öltözetben jelentek meg, ami szabálysértés. Az ombudsman álláspontja szerint a rendőrség a békés gyülekezési jog gyakorlását elősegítő, és megnyugtató válaszokat adott azzal, hogy törvényben előírt intézkedési kötelezettségét nem a rendezvény elején, azt esetleg megzavarva, hanem a tüntetés után igazoltatásokkal, illetve feljelentésekkel teljesítette.

Az Alkotmány utca torkolatánál jobboldali radikálisok részvételével tartott spontán rendezvényt a rendőrség megfelelően választotta el a bejelentett tüntetéstől. Rugalmasan biztosította a bejelentett rendezvény után indult, be nem jelentett felvonulást, ennek során a felvonulók képviselőivel folyamatos és intenzív kapcsolatban állt. A rendőrség gyorsan és határozottan előzte meg az esetleges konfrontációt, amikor egy csoport skandálva hirtelen megindult egy TV-stáb felé.

A fentiekhez hasonló, alapjog-barát tömegkezelési megoldások elősegítik a gyülekezési jog gyakorlását, hatásukat tekintve pedig alkalmasak a rendezvény békés jellegének fenntartására – foglalta össze véleményét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsman ismételten felhívja a figyelmet az együttműködés, a kommunikáció fontosságára, a rendőri szervek részéről pedig a folyamatos segítségnyújtásra, illetve annak kiemelkedő jelentőségére, hogy intézkedéseik során szem előtt tartsák az arányosság követelményét.