null A szombathelyi parkolási rendeletről

Ha nem tilos, akár lehet is – az ombudsman a szombathelyi parkolási rendeletről

AJB-1987/2010

 

Egyedi esetben, nyomós indok alapján legyen lehetőség a pótdíj elengedésére, mérséklésére, vagy a részletfizetésre. Az ombudsman a szombathelyi parkolási rendelet ilyen módosítását javasolta azzal, hogy a város közgyűlése szabályozza a parkolójegy utólagos bemutatásának módját is.

A panaszos megváltotta és megőrizte a parkolójegyét, azonban elfelejtette kihelyezni a gépjárműve szélvédője mögé. A SZOVA, a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. azonban nem tekintett el a pótdíj követelésétől. Ezt azzal indokolta, hogy a helyi rendelet nem szabályozza a parkolójegy utólagos bemutatásának lehetőségét.

Az ombudsman korábbi megállapításait megismételve kifejtette, hogy a parkolási társaság, mint közszolgáltató az Alkotmány és a  polgári jog alapelvei alapján, indokolt esetekben lehetőséget biztosíthat arra, amit a jogszabály kifejezetten nem tilt – csupán nem szabályoz. Szabó Máté ezért kezdeményezte, hogy a parkolási társaság utalja vissza a panaszos által befizetett pótdíj összegét. A jogbiztonság megteremtése érdekében az országgyűlési biztos javasolta Szombathely MJV Közgyűlésének, hogy parkolási rendeletét egészítse ki a méltányossági eljárásra, valamint a parkolójegy utólagos bemutatásának lehetőségére vonatkozó szabályokkal.