null A szlovén és a magyar nemzeti megelőző mechanizmus találkozója

A magyar nemzeti megelőző mechanizmus (NMM) feladatat ellátó Székely László, az alapvető jogok biztosa és szlovén partnere Ivan Šelih, a szlovén NMM-ért felelős ombudsman-helyettes valamint Robert Gačnik NMM munkatárs 2018. november 13-án és 14-én látogatást tett a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol Fülöp István András bv. ezredes, megbízott intézetparancsnok és Porubszky Szabolcs bv. alezredes fogadta őket.

A látogatásra elkísérte a vendéget Fliegauf Gergely és Haraszti Katalin, az OPCAT NMM Főosztály két vezetője, valamint Pajcsicsné Csóré Erika, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának főosztályvezetője is.

Fülöp István András megbízott parancsnok elöljáróban részletesen ismertette a büntetés-végrehajtási intézet főbb adatait, napi feladatait, az ezekkel járó kihívásokat és az eredményeket. A vendégek ezután megtekintették a sétaudvart, a fogvatartottak szálláskörletét, munkahelyeit, a konyhát és az egészségügyi blokkot. A látogatáson a magyar NMM bemutatta a bizalmas interjúk készítésének gyakorlatát is, és a biztos munkatársai az egyik zárkahelyiségben méréseket is végeztek, a helyszíni tapasztalataikat, meglátásaikat pedig megosztották az intézet vezetőivel.