null A rendőrség tömegkezelési gyakorlatáról

A rendőrség tömegkezelési gyakorlatáról

 

Nem sérültek az alapjogok, a korábbi években, de még az idén tavasszal tapasztaltakhoz képest is érzékelhető a változás a közterületi rendezvények rendőri kezelésében. A forradalom évfordulójának 2011. évi megemlékezésein és más eseményein nemzetközi megfigyelő-csoport is részt vett és külön vizsgálódott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté egy korábbi jelentésében még az intézkedések arányosságát vitatta a Meleg Méltóság Menetének rendőri biztosításában, az ellentüntetők elvonulásának indokolatlanul hosszantartó akadályozásában. Ugyancsak a korszerű tömegkezelés módszereit hiányolta a biztos a hagyományos, erőt demonstráló rendőri fellépésben.

A rendvédelmi dolgozók tavaszi-nyári tüntetéseinek esetében viszont az ombudsman már nem talált visszásságra utaló körülményt. A rendőrség fellépésében és a parancsnoki intézkedésekben feltűntek a közvetítés elemei: a bontóbaltával vonuló, elvben tehát felfegyverzett tűzoltók láttán fel kellett volna oszlatni egy rendezvényt, ám ehelyett a rendőrség a szervezőkkel együttműködve elérte a bontóbalták letételét. Ez, illetve a hasonló alapjogbarát tömegkezelési megoldások elősegítik a gyülekezési jog gyakorlását, emellett pedig hatásukat tekintve kifejezetten alkalmasak a rendezvény békés jellegének fenntartására – foglalta össze véleményét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Most, október 23-án az ombudsman munkatársai több budapesti tömegrendezvényen vettek részt megfigyelőként, és alapvető joggal összefüggő visszásságra utaló körülményt nem észleltek. Tapasztalataik szerint a rendőrség valamennyi rendezvényen nem pusztán biztosította a rendezvényeket, hanem elősegítette a gyülekezési jog gyakorlását.