null A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a Szerb Kultúra Hónapjáról

2018. szeptember 7-én ünnepélyes megnyitóval és a budai születésű szerb zeneszerző, Sztojánovits Péter műveit megszólaltató klasszikus zenei koncerttel vette kezdetét az immár kilencedik alkalommal megrendezett Szerb Kultúra Hónapja. Az október 5-én záruló gazdag rendezvénysorozat a szerb folklór, az egyházi zeneművészet, a jazz, a színházművészet és a kortárs költészet átfogó ízelítőjét kínálta, de turisztikai programokkal Belgrád városa is bemutatkozott az érdeklődőknek. Különleges eleme volt a programsorozatnak a „Pesti Irodalmi Omnibuszon” tett utazás, amely verseken keresztül mutatta be Budapest szerb vonatkozású helyeit. Szerbia kultúrájának megismertetése mellett a program így a magyarországi szerb közösség értékeinek, a hazánkban élő szerb nemzetiség identitásőrző és hagyományápoló tevékenységének bemutatására is lehetőséget kínált. 
 
Nemzetiségi ombudsmanhelyettesként fontosnak tartom, hogy a Magyarországon élő nemzetiségi közösségek – adott esetben anyaországuk segítségével és támogatásával – minél gyakrabban lehetőséget kapjanak arra, hogy értékeiket, a közös hazánkat gazdagító kultúrájukat megmutathassák a többségi társadalomnak. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ mellett számos magyarországi szerb nemzetiségi önkormányzat, egyházközség, nemzetiségi intézmény és civil szervezet vett részt a közös munkában, amellyel a Szerb Kultúra Hónapja megvalósult. Meggyőződésem, hogy ez a példaértékű kezdeményezés és más nemzetiségi közösségek kulturális programsorozatai jó gyakorlatként terjedve segíthetnek abban, hogy a velünk élő nemzetiségi kultúrák sokszínűsége mindennapi élményünkké váljon.
 
E munkához az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is hozzá kíván járulni azzal, hogy kulturális programok, kiállítások, illetve a nemzetiségek jeles személyiségeit méltató emlékülések, konferenciák szervezésével rendszeresen helyet biztosít egy-egy hazai nemzetiségi közösség bemutatkozásához.
 
  Szalayné Sándor Erzsébet Prof. HC     
egyetemi tanár, ombudsmanhelyettes