null A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a 2018. évi országgyűlési választások nemzetiségi eredményeivel kapcsolatban

2018. április 8-án országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon, amelynek során immár második alkalommal nyílt lehetősége a hazai nemzetiségi közösségek tagjainak arra, hogy a parlamenti részvételüket biztosítsák. Ennek jelenleg két formája áll rendelkezésre: kedvezményes mandátummal önálló és teljes jogú képviselő, alacsonyabb szavazatszám esetén pedig nemzetiségi szószóló választható az Országgyűlésbe.

 

Jelenleg két olyan nemzetiség van hazánkban, amely létszámából adódóan teljesíteni tudja a kedvezményes mandátumhoz szükséges szavazatszámot, ezek a roma és a német közösség. A szószólók ugyan nem rendelkeznek önálló képviselői jogosultságokkal, azonban testületben eljárva, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága tagjaként hatékonyan tudják érvényesíteni az általuk képviselt közösség érdekeit – ahogyan ez az elmúlt években számtalan esetben megtörtént.

 

Tegnap a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által állított lista 25.658 szavazattal kedvezményes mandátumot szerzett, így Ritter Imre korábbi német szószóló a megalakuló Országgyűlésben képviselőként folytathatja munkáját. Ezzel történelmet írt: a német nemzetiségi közösségnek utoljára 1933-ban volt önálló képviselete az Országgyűlésben. 85 évvel Bleyer Jakab parlamenti munkája után hamarosan ismét erős érdekképviseletet kap hazánk második legnagyobb nemzetiségi közössége. Meggyőződésem azonban, hogy az önálló képviselői mandátum megszerzése valamennyi magyarországi nemzetiségi közösség jogainak érvényesülése szempontjából újszerű, egyedülálló lehetőség.

 

Az eddigi sikeres szakmai együttműködés szellemében kívánok eredményes munkát képviselő úrnak és a szószólói bizottság korábbi és új tagjainak egyaránt. 

 

Szalayné Sándor Erzsébet Prof. HC

egyetemi tanár, ombudsmanhelyettes