null A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a 2017/2018. tanévi országos nemzetiségi online nyelvi verseny és országos nemzetiségi rajzverseny alkalmából

2018. május 9-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala adott otthont a 2017/2018. tanévi országos nemzetiségi online nyelvi verseny és országos nemzetiségi rajzverseny díjkiosztó ünnepségének és egyben a rajzpályázatra beérkezett legjobb művekből álló kiállítás megnyitójának. A rendezvényen megjelent gyerekeket és felkészítő pedagógusaikat Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet, a magyarországi nemzetiségek jogainak védelméért felelős biztoshelyettes, az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja részéről pedig Kállay Attiláné megbízott főosztályvezető köszöntötte. A Budapest XXIII. Kerületi Grassalkovich Antal Általános Iskola Kamarakórusának rövid műsora után Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke méltatta a díjazásban részesülő alkotásokat és adta át a jutalmakat.

 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, valamint Dr. Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló.

A pályázati felhívásnak megfelelően a beérkezett csaknem 600 művet a zsűri négy, témájában és komplexitásában is eltérő tartalmú kategóriában értékelte („Mesevilág” – nemzetiségi meserészlet, mesefigurák; „Nagyszüleink/Őseink játékai”; „Hogyan éltek, hogyan laktak?” – nemzetiségi berendezési és használati tárgyaink; „A múlt díszei” – nemzetiségem népi motívumai). A kiállításon a fenti kategóriákban helyezést elért műveken kívül a különdíjban részesülő rajzok, összesen 50 alkotás látható.

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes beszédében kiemelte: fontosnak tartja, hogy a Magyarországon élő nemzetiségi közösségek hagyománya, kultúrája a jövő generációk által is tovább éljen. Hangsúlyozta, hogy gyermekeink nemzetiségi identitásának kialakításához, ápolásához azonban nem csak nemzetiségi óvodára, iskolára és anyanyelvi oktatásra van szükség. Fontos az is, hogy a mindennapi élet tevékenységei, a játék, a kreatív alkotás során is megéljék, hogy egy különleges közösséghez – a nemzetiségükhöz – is tartoznak. A kiállított művek sokszínűsége kézzel foghatóan illusztrálja a Magyarországon élő nemzetiségi közösségek sokféleségét, hagyományaik, népművészeti formakincsük gazdagságát. Az ombudsmanhelyettes arra biztatta a megjelent gyerekeket, fiatalokat, hogy felnőtt korukban is őrizzék meg a kreativitásukat, az anyanyelv és a művészetek szeretetét, de saját nemzetiségük nyelvének és hagyományainak ápolása mellett ne feledkezzenek meg arról sem, hogy igyekezzenek a más közösségekhez tartozó embereket is megismerni és megérteni. „A művészet olyan egyetemes nyelv, ami mindig segíthet abban, hogy megtaláljuk a közös hangot másokkal. Ha pedig értjük egymást, akkor már nagy lépést tettünk abba az irányba, hogy közös célokat találjunk és azokat meg is valósítsuk” – mondta Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes.