null A miniszteri válaszról a fagyhalállal kapcsolatban

Pozitív miniszteri reakció és intézkedés a fagyhalálok megelőzésével kapcsolatos ombudsmani jelentésre

OBH-1288/2009

 

Egyes önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel arról, hogy a hatályos jogszabály alapján tavaly április óta védendő fogyasztóvá nyilváníthatnak rászorulókat, akiknél különben számlatartozásuk miatt kikapcsolnák a gázszolgáltatást. Az önkormányzati miniszter egyetért az ombudsmani vizsgálat ajánlásaival és azokat közzéteszi az önkormányzatoknak szóló kiadványokban.

 

Az országgyűlési biztos 2009 januárban egy újságcikkből értesült arról, hogy egy 80 év körüli házaspár került kórházba kihűlés miatt, mert nem volt fűtés a lakásukban. Az idős hölgyet az orvosok már nem tudták megmenteni. Ezt követően több hasonlóan tragikus tartalmú sajtóhír jelent meg, illetve a hivatalhoz számos panaszbeadvány érkezett, amelyek a szociális ellátottság hiányát panaszolták. Szabó Máté ezért felhívásában felkérte a Kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.

A biztos a vizsgálata során megállapította, hogy a gázszolgáltatók megtették szükséges intézkedéseket a védendő fogyasztóvá nyilvánítás 2009 áprilisától hatályos jogszabályi rendelkezéseinek bevezetéséhez és alkalmazásához. A bepanaszolt helyi önkormányzatok azonban nem rendelkeztek megfelelő ismeretekkel arról, hogy a téli tragédiák megelőzésére védendő fogyasztóvá nyilváníthatnak olyanokat, akiknek valamilyen okból nem futja a gázszámla kifizetésére és a szolgáltatás kikapcsolása fenyegeti őket.

Az ombudsman felkérte az önkormányzati minisztert arra, hogy szakmai iránymutatásával erősítse az önkormányzatokban a védendő fogyasztókra vonatkozó jogszabályi előírások érvényesítését. Felhívta továbbá az érintett önkormányzatok figyelmét arra, hogy a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jog érvényesülése érdekében is fordítsanak különös figyelmet a szociális ellátások igénylőinek tájékoztatására.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter a jelentésben foglalt ajánlásokkal egyetértve annak tartalmát a minisztérium honlapján közzétette, illetve megígérte, hogy a jelentés szövegét megjelenteti az Önkormányzati Tájékoztató című lapban. A miniszter felkérte továbbá az energiapolitikáért felelős közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert a megfelelő szakmai iránymutatás kidolgozására, és ha ez elkészül, az államigazgatási hivatalokon keresztül eljuttatják valamennyi önkormányzathoz.

Az ombudsman mindettől azt várja, hogy szélesebb körben ismertté válnak azok a jogszabályi lehetőségek, amelyek révén az önkormányzatok és közszolgáltatók együttműködésével csökkenthető lesz annak kockázata, hogy emberek a saját otthonukban a kihűlés áldozataivá válnak.